Прес-центр6 липня 2018, 16:07

Збережемо хліб від вогню

Настала пора збору врожаю, під час якої в стані максимального навантаження працюють не тільки сільськогосподарські господарства, але і в повній бойовій готовності знаходяться працівники ГУ ДСНС.

Хліб є національним багатством України. Під час жнив усі свої зусилля, досвід та волю сільські трудівники направляють на те, щоб зібрати врожай своєчасно і без втрат. Але біда в тому, що люди, зайняті виключно виробничими турботами, під час жнив можуть забути про дотримання правил пожежної безпеки.

За свідченням рятувальників і самих аграріїв, коли горить поле – це жахливе видовище, яке мало хто захоче побачити ще раз. Більшість працівників сільгосппідприємств розуміють, наскільки важливо дотримуватися правил пожежної безпеки особливо під час збирання врожаю. Адже навіть іскра, недопалок, можуть заподіяти дуже велику біду.

За словами самих рятувальників, більшість підприємств району під час жнив дотримуються всіх приписів МНС і правил пожежної безпеки. Якщо і є порушення, то вони не суттєві й швидко усуваються.

Вимог до хліборобів багато, але при їх виконанні є гарантія, що із зерном нічого не станеться. Коли зернові починають дозрівати, проводиться обкіс і обпашка країв полів, щоб чийсь незагашений недопалок або іскра не запалили все поле, виставляються таблички, які забороняють палити або розводити вогонь поблизу полів.

До речі, протягом останніх років, в місцях збирання, переробки, зберігання врожаю та грубих кормів у нашій області виникало від 30 до 40 пожеж. Вогнем було знищено до 300 га хлібних масивів.

Основними причинами виникнення пожеж були необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, техніки, підпали, а також випалювання стерні.

Що ж необхідно зробити, щоб не допустити втрати врожаю від пожеж?

В період дозрівання та збирання хлібів необхідно організувати охорону хлібних масивів, не допускати розведення поблизу них вогнищ. Особливої уваги потребує охорона зернових від пожежі під час сухої вітряної погоди, коли будь-яка іскра може викликати пожежу.

Тимчасові польові стани необхідно розташовувати не ближче 100 метрів від хлібних масивів, токів, скирт тощо. Майданчики польових станів обгортаються смугою завширшки не менше ніж 4 метри.

Безпосередньо на хлібному масиві, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом, ємність з водою та вогнегасники, на випадок виникнення пожежі.

У період збирання забороняється спалювати стерні, післяжнивні залишки та розводити багаття на полях. Зернотоки слід розміщувати від будівель та споруд не ближче 50 метрів, а від хлібних масивів – не ближче 100 метрів. Майданчик для току повинен бути очищений від рослинного покрову та обораний смугою завширшки не менше 4 метрів.

Стоянки туристів (автотуристів), пасіки допускається розміщувати не ближче 100 метрів від хлібних масивів. Полювання у хлібних масивах та поблизу них забороняється.

Ще раз звертаємось до керівників фермерських господарств, агроформувань району щодо необхідності приведення полів, зернозбиральної техніки, об’єктів переробки та зберігання зерна в задовільний протипожежний стан.

А також до всіх громадян: будьте особливо пильними у поводженні з вогнем біля хлібних масивів! Лише у цьому випадку можна сподіватись, що збирання врожаю пройде без надзвичайних подій.