Прес-центр24 квітня 2020, 14:04

Вимоги безпеки під час підготовки та проведення весняно-польових робіт

Весняно-польові роботи у сільськогосподарському виробництві завжди проводились в напруженому ритмі,  адже близько третини річного обсягу цих робіт припадає на весну. Саме в цей період зростає кількість залучених до виробництва працівників, у тому числі тимчасово оформлених, збільшується кількість задіяної техніки, тривалість виконання сільськогосподарських робіт протягом доби тощо. Працівникам доводиться проводити цілий комплекс робіт із застосуванням мінеральних добрив, гербіцидів, протруювачів, які використовуються при виконанні підживлення посівів, протравленні та перевезенні насінного матеріалу, сівби тощо. А це – роботи із застосуванням отрутохімікатів.

Враховуючи, що польові роботи виконуються здебільшого на значній відстані від місць розташування агроформувань, керівництво не в змозі проводити дієвий контроль за безпекою праці своїх підлеглих. Тому важлива особиста відповідальність самих працівників, задіяних до виконання польових робіт, оскільки при недотриманні вимог охорони праці та техніки безпеки збільшується ймовірність настання нещасних випадків.

Сватівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області рекомендує керівникам сільськогосподарських підприємств виважено і відповідально поставитися до питань охорони праці, посилити профілактичну роботу, щоб запобігти травматизму на виробництві.

Ефективними заходами профілактики можуть стати:

  • посилення трудової та виробничої дисципліни;
  • належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці;
  • проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників;
  • забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту.

Під час експлуатації сільськогосподарської техніки вузли та елементи машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі) повинні бути огороджені захисними кожухами, які забезпечують безпеку працівників. Не дозволяється експлуатація тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна за ввімкнутої передачі.

Транспортування, зберігання та застосування пестицидів потрібно здійснювати з дотриманням вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та інших нормативно-правових актів у частині безпечного здійснення робіт із транспортування, зберігання та застосування пестицидів. У машинах, які застосовуються для роботи з пестицидами, усі з’єднання магістралей по переміщенню пестицидів (фланці, затички, штуцери, ніпелі, люки тощо) повинні мати ущільнювальні прокладки. Не дозволяється готувати розчини пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації.

Заміну, очищення і регулювання робочих органів навісних машин і знарядь, які підняті, потрібно проводити тільки спеціальними чистками в рукавицях із зупиненим, загальмованим агрегатом та вимкнутим двигуном і вжиттям заходів, що запобігають їх самовільному опусканню. Працівникам заборонено підніматися на або спускатися з машин під час їх руху.

Завантаження сівалок і садильних машин насінням, садильним матеріалом та добривами має бути механізованим. Ручне завантаження дозволяється лише за умови зупинення посівного або садильного агрегату та вимкнення двигуна трактора. Під час руху агрегату не допускається одночасне обслуговування одним працівником двох або більше сівалок. Працівникам не дозволяється перебувати у зоні можливого руху маркерів або навісних машин під час розвертання машинно-тракторних агрегатів.

Шановні роботодавці! Сватівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області закликає посадових осіб, спеціалістів і робітників під час підготовки та проведення весняно-польових робіт неухильно дотримуватися вимог техніки безпеки. Це дозволить уникнути трагедії на виробництві і збереже здоров’я і життя працівників.

 Є. М. Нікольчук,  страховий  експерт  з  охорони  праці сектору профілактики страхових випадків Сватівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України  у Луганській області