Прес-центр19 лютого 2018, 17:02

У Просторому відбувся схід громадян з питання добровільного об’єднання громад

В Україні триває процес децентралізації, у якого багато прихильників. Але є й ті, хто не підтримує реформи, напевно тому, що не розуміє її переваг. 17 лютого в с.Просторе вже вдруге відбувся схід громадян Просторівської сільської ради. На порядку денному стояли доленосні для громади питання: приєднання сіл Просторе, Плахо-Петрівка, Маньківка, Світленьке до Білокуракинської об’єднаної територіальної громади чи до Тимонівської ОТГ.

Головою зібрання була обрана Любов Сабіна. На ньому були присутні 257 мешканців даної території, керівники сільгосппідприємств даної території, голова Тимонівської сільради Троїцького району Сергій Лихоманов. Згідно регламенту всі присутні мали змогу висловити власну думку стосовно подальшого майбутнього власної громади.

В переважній частині виступів звучали слова невпевненості в подальшому розвитку території, нерозуміння й не сприйняття  реформи децентралізації. Було безліч питань як до голови Просторівської сільської ради Віктора Кравченка, так і до голови Тимонівської ОТГ Сергія Лихоманова. Присутні хотіли почути чіткі розрахунки, плани, переваги вступу до тієї чи іншої громади.

Просторівський сільський голова Віктор Кравченко запевняв присутніх в тому, що для даної території краще буде приєднатися до Білокуракинської ОТГ. Адже після свого створення вона показує результати на розвиток – зміцнює існуючу інфраструктуру, має фінансові перспективи та значну кількість успішно реалізованих проектів. В свою чергу Тимонівський сільський голова Сергій Лихоманов запрошував присутніх об’єднатися з ними, адже географічно дві сільради знаходяться дуже близько одна від одної.  А також запропонував на даному етапі налагоджувати співпрацю між сільрадами, аби побачити дієздатність об’єднання цих сільрад.

Висловлювалися також побоювання щодо успіху реформи децентралізації та подальшого майбутнього сіл. В присутніх було більше питань, ніж відповідей. Саме тому лунали пропозиції проаналізувати фінансові зміни, які можуть настати з об’єднанням чи з Білокуракинською, чи з Тимонівською ОТГ, прорахувати перспективи бюджетного потенціалу Просторівської сільської ради та вивчити можливі варіанти подальшого розвитку громади.

Після обговорення питання подальшої долі сіл Просторівської сільської ради було винесено на голосування. Його результат – Просторівська сільська рада залишається в нинішньому статусі. Рішення було прийнято одноголосно.