Прес-центр20 червня 2018, 17:06

Про недопущення загибелі бджіл

Білокуракинська райдержадміністрація звертає увагу на необхідність дотримання агровиробниками встановлених вимог стосовно обробки сільськогосподарських культур та земель пестицидами і агрохімікатами.

Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на людину і навколишнє середовище сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними.

Працівники, які працюють з отрутохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на роботу з отрутохімікатами.

Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обробка сільськогосподарських культур, які є медоносами, має проводитися у фазу бутонізації до цвітіння (в ранні та вечірні години). А обробка інсектицидами садів, ріпака та інших медоносних культур в період цвітіння не повинна проводитися.

Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно з ст.37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від площ обробки. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь токсичності та строк дії препарату.

В той же час, для оперативного оповіщення пасічників про місце і час обробок пестицидами, власники пасіки повинні зареєструватись в селищній чи сільській раді на території якої вона знаходиться.

Нагадуємо, що відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Відповідальність за порушення законодавства у галузі бджільництва несуть особи, винні у ненаданні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.