Прес-центр31 жовтня 2017, 11:10

До відома фізичних осіб-підприємців, що мають найманих робітників

Зарплата в «конвертах» не тільки негативно впливає на поповнення  бюджету Пенсійного фонду, позбавляє громадян страхового стажу, а також і можливості отримати в майбутньому заслужену пенсію. Якщо роботодавець не платить внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників, то періоди, за які не сплаченні внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника і не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсій.

З метою захисту конституційних прав найманих працівників на соціальний захист з 01.01.2015  року набули чинності зміни в законодавстві. Зокрема доповнено частину п’яту  статті 8 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску загальнообов’язкове державне соціальне страхування ». У разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Отже, з 01 січня 2017 року мінімальна заробітна плата становить 3200 грн., мінімальний страховий внесок становить 704 гривні (3200х22%).

Для забезпечення дотримання роботодавцями законодавства про оплату праці головний спеціаліст фінансово-економічного відділу Білокуракинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Луганській області щомісяця аналізує реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Контролює кількість працевлаштованих та звільнених осіб, працюючих за цивільно-правовими договорами та аналізує інформацію щодо заробітної плати керівників. Опрацьована інформація надається районному голові, Управлінню соціального захисту населення та соціальним партнерам Пенсійного фонду. Дані щодо суб’єктів господарювання, які порушують чинне законодавство, постійно розглядаються на засіданнях робочої районної групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, які проводяться у стінах райдержадміністрації.

Аналізуючи звіти з січня по серпень 2017 хочеться зазначити, що вдалося досягти зростання фонду оплати праці, середнього розміру заробітної плати у Білокуракинському районі та надходжень власних коштів до бюджету Фонду, збільшення кількості застрахованих осіб та зменшення кількості осіб, яким заробітна плата  нараховується менше мінімального розміру.

Але хотілось би звернути особливу увагу на те, що за аналізом співставлення рівня середньої заробітної плати за видами економічної діяльності за серпень у районі в розрізі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців середня заробітна плата по Білокуракинському району найнижча  у п’яти юридичних осіб недержавних форм власності, а саме: СТОВ «Ранок», СТОВ «Птиця», ТОВ «Білокуракинський хлібозавод», ТОВ «Білокуракинський тваринницький комплекс» та Філія ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Солідарненський елеватор».

Шановні роботодавці! Легалізуйте зайнятість населення та відмовтесь від виплат зарплати в «конвертах». Оскільки офіційне працевлаштування – це, в першу чергу, гарантії соціального захисту найманих працівників, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу з метою досягнення позитивного результату. Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків, зокрема менше мінімального встановленого законодавством рівня є грубим порушенням Законів України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність.