Прес-центр3 квітня 2019, 15:04

До уваги юридичних та фізичних осіб, які застосовують засоби захисту рослин

Останнім часом на сторінках газети «Життя Білокуракинщини» з’являються оголошення сільгоспвиробників про застосування пестицидів та агрохімікатів. Ці оголошення не в повній мірі відповідають вимогам діючого законодавства.

Зважаючи на це, нагадуємо всім, хто реалізує і використовує засоби захисту рослин - суб'єктам підприємницької діяльності та фізичним особам, що дозволяється використовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки  ті пестициди та агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і   ввійшли до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з доповненнями до нього. В своїй роботі повинні керуватися   відповідними законодавчими актами, такими як Закон України «Про пестициди та агрохімікати» від 02.03.1995 р, Закон України «Про захист рослин» від 14.10.1998р, Закон України «Про бджільництво» від 22.02.200 р.,  Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України №1 від 03.08.1998 року (ДСП 8.8.1.2.001-98р.)

Отже, відповідно до вищевказаних законодавчих актів, діють наступні вимоги до суб'єктів господарювання, підприємств всіх форм власності, які використовують пестициди та агрохімікати.

До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до “Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами” (затверджено постановою Кабінету Міністрів України №746 від 18.09.95) та забезпечені засобами індивідуального захисту (спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору).  Забороняється використовувати пестициди, не зареєстровані на тій чи іншій культурі. Не забувати перед початком кожної хімічної обробки  не менше чим за дві доби сповіщати населення, власників сусідніх сільськогосподарських угідь  про місця, строки і методи застосування пестицидів.

Згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) під час цвітіння медоносних рослин зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. При цьому зазначити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.  Виконання робіт з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково повинне реєструватися в спеціальних журналах.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в  ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10°С. Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні 500 м, при штанговому - 300 м. Не залишати в полі невикористані розчини пестицидів. Пам’ятайте, що категорично забороняється проводити обробку пестицидами медоносних культур під час їх цвітіння. У разі виникнення необхідності (при масовому заселенню посівів шкідниками) використовувати менш токсичні для бджоли інсектициди.

Порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену ст. 21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.