Прес-центр26 лютого 2020, 11:02

Звіт в.о. голови Білокуракинської райдержадміністрації щодо своєї діяльності в 2019 році

Білокуракинська районна державна адміністрація, в межах своїх повноважень, забезпечує на території району виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня. Здійснює виконавчу владу на підвідомчій території, а також реалізує повноваження, делеговані їй районною радою, серед яких найважливішими є виконання програм соціально – економічного розвитку, наповнення бюджетів, забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення, реалізація заходів в сфері охорони здоров'я, освіти, культури, спорту.

 

 

Персонал та структура райдержадміністрації

З метою здійснення основних галузевих повноважень у структурі Білокуракинської районної державної адміністрації утворені відповідні структурні підрозділи та введено окремі посади відповідно до Закону України «Про державну службу». Затверджено штатний розпис відповідно до груп оплати праці та у порядку, встановленому законодавством. Гранична чисельність працівників райдержадміністрації затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації, складає 107 штатних одиниць, з них в апараті – 26 штатних одиниць, 81 одиниця у структурних підрозділах.

Станом на 01.01.2020 року, з врахуванням затвердженого обсягу асигнувань на утримання райдержадміністрації, штат затверджений у кількості 71 одиниця, що на 34 відсотки менше ніж у минулому році. З них 87 – державні службовці. Фактично станом на 01.01.2020 у райдержадміністрації працює  83 чоловіка, з них 77 – державні службовці.          Скороченню підлягає 36 одиниць: 22 - вакантні посади, 14 осіб.

 

Виконання контрольних документів

Загальний документообіг Білокуракинської райдержадміністрації склав: вхідних – 3198 документів, вихідних – 2231 документ.

З загальної кількості вхідних документів - 947 документів, мали контрольні терміни виконання, з урахуванням минулорічних документів з подовженими термінами на контролі у звітному періоді знаходилося 1228 документів. Станом на 01.01.2020 року в  повному обсязі виконано та знято з контролю 949 документів, на контролі залишилися 279 документів.

Головою райдержадміністрації видано 258 розпоряджень з основної діяльності (з них на контроль поставлено 14) і  60 розпоряджень з кадрових та адміністративних питань.

Протягом 2019 року за результатами проведених головою апаратних  нарад  прийнято 4 протокольних доручень  та поставлено на контроль 26 питань, всі повністю виконані.

 

Робота зі зверненнями громадян

За 2019 рік до голови  райдержадміністрації та його заступників   надійшло   194 письмових звернення, (із них 35 – надійшло поштою та 159 з  контактного центу «Урядової гарячої лінії» та гарячої телефонної лінії  голови ОДА),   224  було зареєстровано на  особистих  та  виїзних   прийомах. Всього прийнято  418  звернень.  В порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість звернень   зменшилася   на 34,2  %  (635 звернень за 2018 рік).

За  відповідний період 2019 року   головою районної державної адміністрації та його заступниками  було проведено 42  виїзних  прийоми   громадян (головою РДА – 11, заступниками – 31) на яких зареєстровано  176 звернень,  прийнято 176  громадян  та порушено 176 питань. Крім того, було проведено 35 особистих прийомів (головою РДА – 13, заступниками – 22), зареєстровано 42 звернення, розглянуто та  вирішено 43 питання.

При районній державній адміністрації працює  постійно діюча комісія з питань розгляду звернень громадян, яка за відповідний період  провела 10 засідань,  де  було розглянуто  11 звернень. За результатами розгляду  11 порушених питань було здійснено  11 виїзних   Днів контролю.  На «Гарячу телефонну лінію», яка діє при райдержадміністрації,  за 2019 рік надійшло 6 дзвінків на яких порушено 6 питань.

Протягом звітного року на засіданнях  колегій райдержадміністрації розглядалися  питання про  роботу зі зверненнями громадян та було прийнято розпорядження голови  райдержадміністрації №57 від 04.03.2019р. «Про роботу зі зверненнями громадян,  що надійшли до райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування у 2018 році   та розпорядження  №163 від 10.09.2019 року «Про роботу із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування у 1 півріччі 2019 року».

 

Децентралізація

На території Білокуракинського району продовжується впровадження реформи децентралізації. Ще у 2015 році, на самому початку впровадження реформи,  Білокуракине стало центром однойменної територіальної громади з населенням 13,3 тис. осіб, яка об’єднала 24 населених пункти семи сільських та однієї селищної ради. У 2018 році  відбулися перші вибори в новоствореній Лозно-Олександровській об’єднаній територіальній громаді з центром у селищі міського типу Лозно-Олександрівка, яка об’єднала селищну та дві сільські ради, і куди входять 11 населених пунктів. Населення другої територіальної громади району становить 2,5 тис. осіб.  Також на території є три сільські ради, які на даний час не входять до жодної з територіальних громад району.    

 

Фінанси

Постійна робота райдержадміністрації з органами місцевого самоврядування щодо виконання доходної частини місцевих бюджетів стала результатом того, що за  2019 рік із 7-ми місцевих бюджетів зведеного бюджету Білокуракинського району забезпечено виконання прийнятих зобов’язань по наповненню загального фонду за доходами по 6-ти бюджетам, а саме Білокуракинському районному бюджету, трьома сільськими, бюджетом Білокуракинської ОТГ та Лозно-Олександрівської ОТГ. Невиконані планові надходження по бюджету Шарівської сільської ради.

Зведений бюджет району по загальному фонду у 2019 році виконаний на 98,5 відсотків до планових показників, надходження забезпечено в обсязі
268,2 млн. гривень.

В порівнянні з виконанням дохідної частини 2018 року загальне зменшення обсягу надходжень становить 3,6 млн. гривень, в тому числі: власні надходження збільшилися на 13,9 млн. гривень  - приріст надходжень по Білокуракинській об’єднаній територіальній громаді у сумі 8,1 млн. гривень, по Лозно-Олександрівській ОТГ (у порівняльних умовах) на 2,3 млн. гривень   по Білокуракинському  району (у порівняльних умовах) у сумі 3,5 млн. гривень;  трансферти з бюджетів усіх рівнів зменшилися на 17,5 млн. гривень.

Планові показники власних надходжень загального фонду виконані на 110,3 % в обсязі 91,2 млн. гривень.

Видаткова частина загального фонду зведеного бюджету району виконана у сумі 243,5 млн. гривень. Найбільшу частину фінансування в бюджеті району займають видатки на утримання установ освіти – 34,2% (83,2млн.грн.), соціального захисту та становлять 21,5% (52,4млн.грн.),  міжбюджетні трансферти – 14,7 % (35,9млн.грн.), охорони здоров’я – 11,6% (28,2млн.грн.), державне управління – 10,3% (25,1млн.грн.), культуру і мистецтво – 3,8% (9,1млн.грн.), житлово-комунальне господарство – 2,5 % (6,1млн.грн.), фізична культура і спорт – 0,8 % (2,1млн.грн.), економічна діяльність (транспорт, дорожнє господарство) – 0,6% (1,4 млн. грн.).

 

Інвестиційна та підприємницька діяльність району

Залучення інвестицій є одним з ключових завдань розвитку економіки Білокуракинського району і одним з основних напрямків в роботі структурних підрозділів райдержадміністрації.

За 2019 рік підприємствами і організаціями району освоєно 30,4 млн грн капітальних інвестицій. Головним джерелом капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств, які спрямовуються на оновлення машинно-транспортного парку, токового господарства і розвиток меліоративних систем в сільськогосподарському виробництві та становлять 48% від загальної суми або 14,7 млн грн. Найбільші капіталовкладення по СТОВ «Зоря», СТОВ «Україна» та СТОВ «Прогрес».  За рахунок залучення міжнародної технічної допомоги на розвиток селянських господарств, бджолярському кооперативу «Білмед Агро» та ФОП Юрченко надана грантова допомога в сумі 0,3 млн грн на придбання обладнання.

З метою підтримки розвитку соціальної сфери району активно ведеться робота по залученню коштів з усіх бюджетів. Впродовж 2019 року загальний обсяг залучених коштів склав 15,4 млн грн, в тому числі на розвиток сфери освіти – 11,5 млн грн, охорони здоров’я – 0,1 млн грн, культури – 0,1 млн грн, житлово-комунального господарства – 2,0 млн грн, спорту – 0,1 млн грн, інших сфер – 1,6 млн грн.

У загальному обсязі залучення коштів на розвиток соціальної сфери
98,7% складають кошти державного бюджету, 0,6% – кошти обласного бюджету та 0,7% – кошти місцевого бюджету.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, Білокуракинською селищною радою проведено капітальні ремонти Курячівської ЗОШ, котельної Білокуракинської ЗОШ №1, харчоблоку Нещеретівської ЗОШ і адміністративної будівлі під розміщення «Центру надання соціальних послуг» на загальну суму 5,8 млн грн та Лозно-Олександрівською селищною радою проведені реконструкції вуличного освітлення вулиць села Солідарне і котельні Лозно-Олександрівської ЗОШ на загальну суму 1,8 млн грн.

Розвиток підприємництва є важливим чинником економічного зростання, створення нових робочих місць, підвищення зайнятості населення, запровадження інноваційних підходів у виробництві товарів, надання послуг. У районі діють 552 суб`єктів підприємницької діяльності, з яких 99 – середні та малі підприємства, 453 – фізичні особи-підприємці.

З метою створення додаткових робочих місць та розвитку самозайнятості населення виплачено одноразову допомогу по безробіттю на започаткування власної справи 7 особам на загальну суму 340,9 тис. грн.

 

Промисловість

17 грудня 2019 року в смт Білокуракине зареєстровано нове підприємство ПП «Білокуракинехлібпром», де планується створення понад 20 нових робочих місць з січня 2020 року.

 

Адміністративні послуги

Центр надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) Білокуракинської райдержадміністрації утворено відповідним розпорядженням  голови  Білокуракинської райдержадміністрації 01.10.2013 при Білокуракинській райдержадміністрації як її постійно діючий робочий орган, роботу якого забезпечує відділ з надання адміністративних послуг. Протягом 2019 року за принципом «єдиного вікна» адміністративні послуги надавалися одним адміністратором шляхом  взаємодії з суб`єктами надання адміністративних послуг. Загальна їх кількість згідно з переліком, який затверджений на виконання відповідних розпоряджень Кабінету Міністрів України, склала 97. Це послуги, що надавалися районною держадміністрацією, територіальними органами ЦОВВ. У приміщенні ЦНАП здійснювали прийом та надавали консультації державні реєстратори з питань реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та нерухомого майна, державний кадастровий реєстратор відділу в Білокуракинському районі Головного управління Держгеокадастру в Луганській області.

У 2019 році суб’єктам звернень було надано 1064 послуги, у тому числі 597 – в електронній формі. Крім того, надано 1858 консультацій з питань, пов’язаних із отриманням адміністративних послуг. 

Усі послуги за звітний період були надані вчасно, з дотриманням  термінів, зазначених в інформаційних та технологічних картках.

 

Агропромисловий комплекс

Агропромисловий комплекс є найбільший і важливий сектор економіки Білокуракинського району. Від ефективності роботи цієї галузі залежить соціально-економічна ситуація в районі, рівень і якість життя населення.

У районі працює 86 підприємств різних організаційно-правових форм господарювання, з них 22 – сільськогосподарських товариства, 6 – приватних сільськогосподарських підприємств, 54 – фермерських господарства, 2 – державних підприємства, 2 – сільськогосподарський обслуговуючий кооператив. На території району знаходяться 3 елеватори, потужністю зберігання 240 тис.т.

Загальна площа земель району становить 143,6 тис. га, з них сільськогосподарських угідь – 123,3 тис. га, у тому числі ріллі – 73,7 тис. га.

Обсяг виробництва валової сільськогосподарської продукції (в порівняльних цінах 2010р.) за 2019 рік складає 254,5  млн грн, що на 8,7 млн грн більше, ніж 2018 року. У рослинництві  взято курс на інтенсифікацію виробництва, розширення обсягів застосування мінеральних добрив; засобів захисту рослин, впровадження високотехнологічних сортів та гібридів,  нових технологій,  що дало змогу отримати:

  • ранніх зернових та зернобобових культур – 72,8 тис.т, при врожайності 37,8 ц/га;
  • кукурудзи на зерно – 15,2 тис. т, при врожайності 45,1 ц/га;

Основною технічною культурою в районі залишається соняшник.
У 2019 році його зібрали  47,1 тис. т, при врожайності 24,8 ц/га.

Зібрано  433 т ріпаку, при середній врожайності 24,8 ц/га.  

Незважаючи  на погодні умови аграрії району зробили вагомий заділ на наступний рік. Так площа озимих культур під врожай 2020 року складає
15,4 тис. га, крім того посіяно 755 га озимого ріпаку.

Завдяки умінню та професіоналізму керівників та спеціалістів господарств наш район стабільно утримує позиції в першій п’ятірці господарств області по урожайності культур, а в цьому році зайняли 3 місце по урожайності ранніх зернових та зернобобових культур.

Впровадження нових перспективних сортів є найбільш доступним    заходом, спрямованим на отримання високих валових зборів. Для забезпечення потреби у власному високоякісному насінні на базі підприємства ДП «УкрАгроСтар» успішно працює як насіннєве господарство. Завдяки цьому агропідприємства району мають змогу придбати насіннєвий матеріал високих репродукцій селекції  «Інституту фізіології рослин і генетики НАН України».

Проте головна задача аграріїв – не тільки зібрати  врожай, а й  зберегти його. Значна увага в господарствах приділяється оновленню технічних засобів зерно-токових господарств. Загальна сума інвестицій складає понад 3 млн грн. Підприємства  проводять реконструкцію та капітальні ремонти критих токів, ЗАВів, будівництво та реконструкцію зерносховищ, встановлюють електронні ваги. Для підвищення якості, підготовки насіння та продовольчого зерна до високих посівних та товарних кондицій  придбали 2 зерносушарки, обладнання для калібрування та очищення зерна.

У ринкових умовах кожне підприємство повинне орієнтуватися на отримання максимального прибутку. Ця мета досяжна тільки за максимально ефективного формування та використання його матеріально-технічної бази, тому у сільському господарстві найважливішою складовою успіху являється своєчасне оновлення машино-тракторного парку, придбання сучасної техніки та обладнання. В 2019 році агропідприємства  району придбали 45 одиниць на загальну суму 14,7 млн. грн.

Згідно моніторингу розрахунків за оренду земельних часток (паїв) укладено 9491 договір. Розмір орендної плати складає 79,04 млн. грн., що становить 6,4% вартості нормативно-грошової оцінки орендованої землі та є більше від обласного показника майже на 1,5%. Станом на 1.01.2020 року розрахунки з орендодавцями проведено на 83,2%.   За бажанням орендодавців розрахунки проведено коштами на 90,5%, зерном – 2,6%, інша продукція та послуги – 6,9%.

В структурі сільгоспвиробництва кількість господарств, які займаються тваринництвом поступово зменшується. Сьогодні утримують тварин лише 5 господарств та населення.

В господарствах району на початок року  утримується  535 голів великої рогатої худоби, в тому числі  255 голів корів, 32 голови свиней,  56 голів овець та 6 голів коней. Валовий надій молока за рік становить 1044 тон.

В приватному секторі на початок року утримують 1924 голови великої рогатої худоби, в тому числі 1015 голів корів, 456 голів свиней, 861 голова овець та кіз.

Проте керівники агроформувань району, які розуміють важливість галузі тваринництва та переймаються питанням зайнятості сільського населення, інвестували в галузь близько 1,5 млн. грн. На підприємствах проводили ремонт та реконструкцію тваринницьких приміщень.

Потягом останніх років вітчизняна державна підтримка АПК в Україні зазнала значних змін. Серед пріоритетів Уряду є стимулювання фермерського руху та створення успішної моделі господарювання в Україні – формування ефективного та соціально відповідального власника на селі.

За підсумками  реалізації державних програм підтримки агропромислового комплексу в 2019 році, аграріями району отримано:

1.Згідно Постанови КМУ №130 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» від 01.03.2017 року (зі змінами) компенсацію за придбану техніку вітчизняного виробництва отримали 14 господарств - 433 тис.грн (придбали 17 одиниць техніки на загальну суму – 3,4 млн.грн).

2.Згідно Постанови КМУ № 106 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств» від 07.02.2018 року фермерські господарства отримали компенсацію за придбану техніку – 8 підприємств  закупили техніки на 1,6 млн.грн, загальна сума компенсації складає 251 тис.грн. та 18 фермерських господарств (це 28% від обласного показника) звернулися до Українського державного фонду підтримки фермерських господарств за субсидією на 1 га ріллі, загальна сума якої складає – 580 тис.грн.

3.Згідно Постанови КМУ №107 «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва»  від 07.02.2018 року дотацію за утримання корів молочного напрямку продуктивності отримало одне підприємство – 225 тис.грн..

За утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби 435 родин отримали дотацію на загальну суму майже 1,4 млн.грн.

ФОП Юрченко приймав участь у  Програмі ООН із відновлення та розбудови миру за підтримки Європейського Союзу у конкурсі на здобуття грантової підтримки на розширення мікропідприємства. Грантові кошти використані на модернізацію виробничих процесів сільськогосподарського виробництва, а саме придбано сівалку зернову (СЗ 5,4). На умовах співфінансування отримав 167 тис.грн. грантової допомоги.

В районі ведеться постійна інформаційна робота з населенням та агропідприємствами щодо роз’яснення можливостей отримання міжнародних інвестицій в аграрний сектор економіки. Зацікавлені особи нашого району активно приймають участь  у тренінгах які проводить Агенція регіонального розвитку  в рамках реалізації Програми підтримки мікропідприємництва та самозайнятості в Луганській області з розширення власного бізнесу.

Ще один з напрямків розвитку особистих господарств є створення сільськогосподарських кооперативів, основною метою якого є надання комплексу послуг, пов’язаних з виробництвом, переробкою, збутом продукції рослинництва та тваринництва. В цьому році створено бджолярський обслуговуючий кооператив.

Незважаючи на труднощі, з якими стикаються наші аграрії в своїй роботі, вони прикладають максимум зусиль для отримання добрих врожаїв, збереження робочих місць та забезпечення сталих прибутків.

 

Соціальний захист населення

Протягом звітного періоду райдержадміністрацією вживалися всі необхідні заходи щодо реалізації державної політики соціального захисту населення.

До 40 видів соціальних допомог, компенсацій та послуг надає сьогодні управління соціального захисту населення Білокуракинської районної державної адміністрації. Станом на 01.01.2020 року  контингент одержувачів  складає  7673  особи. На виплату вищевказаних допомог було спрямовано 59 млн. 729 тис. 145 грн

На території району проживає 6010 громадян пільгових категорій, яким надано пільг та компенсацій на суму 6,3 млн грн. 373 особи мають статус «Учасника бойових дій», що брали участь в АТО. Всі вони користуються встановленими законодавством  пільгами, 2 з них забезпечені санаторно-курортним лікуванням, 3 особи отримало послуги з психологічної реабілітації,

4 – з професійної адаптації.

На території Білокуракинського району зареєстровано 9132 внутрішньо переміщених особи. Станом на  01.01.2020 року 232 сім’ї, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, отримують виплату  щомісячної адресної допомоги для покриття виплат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Протягом  2019 року нараховано та виплачено щомісячну адресну допомогу особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО на загальну суму 4 млн. 838тис.895 грн.

За 2019 рік призначенню  та перерахунку субсидії підлягало 5374 справи, з них:  351 справа -  на тверде паливо.  Призначено – 5061 сім’ї, з них на отримання готівки на тверде паливо –  230 сім’ям.

Загалом станом на 01.01.2020 року субсидіями користується 2761 домогосподарство, що становить 32,65% сімей Білокуракинського району. (Загальна кількість домогосподарств у районі - 8464).

З початку року фактично нараховано субсидій  –  24 млн. 935 тис. 109 грн.

Станом на 01.01.2020 року 132  сім‘ї  одержують допомогу як  малозабезпечені,  в яких виховується 308 дітей ,  у тому числі 50  багатодітних сімей, в яких виховується 160 дітей.

Середній розмір допомоги складає 3007,24 грн.  (2018 р. – 3253,07 грн.),  для багатодітних родин середній розмір складає 4553,71 грн. (2018 р. –  3585,03 грн.)

Заборгованості по соціальним виплатам та субсидіям не має.

Протягом 2019 року відпочинком та оздоровленням було охоплено
928 дітей шкільного віку, що на 12% більше запланованого показника.
У 2019 році на базі учбових закладів району працював 21 табір з денним перебуванням дітей шкільного віку.  Відпочинком в районі охоплено 832 дитини, що на 99 дітей більше від запланованого.     

21 дитина пільгової категорії оздоровлена за кошти державного бюджету в ДЦ МДЦ  «Артек» м. Київа та  УДЦ «Молода Гвардія» м. Одеси.

 У 2019 році на оздоровлення дітей у заміських таборах  використано 581,08 тис. грн, що на 173,16 тис грн. перевищує минулорічний показник.

 В районі досягнуто рівень середньомісячної заробітної плати штатного працівника за  2019 рік у розмірі  8071 грн, що на 1443 грн більше минулого року(6628 грн), порівняно з відповідним періодом минулого року становить 121,8%. Заборгованість з виплати заробітної плати станом на 01.01.2020р. становить 69.7 тис. грн. по ТОВ «Білокуракинський хлібозавод». На даний час триває процедура ліквідації підприємства та здійснюються заходи щодо погашення заборгованості. За оперативними даними у січні місяці частково сплачена заборгованість у сумі 63.8 тис.грн та станом на 01.02.2020р складає – 5,9 тис.грн.

 

Ринок праці

Аналіз ситуації щодо зареєстрованих безробітних протягом 2019 року, у порівнянні з минулим роком, свідчить про стабільність ринку праці на території району. Так, за період поточного періоду 2019 року в центрі зайнятості зареєстровано 1157 осіб, а перебувало на обліку 2284 шукачів роботи (в тому числі 1391 безробітних). За цей же період 2018 року звернулися до центру зайнятості у пошуку роботи 1410 чоловік, а всього перебували на обліку – 2409 осіб (з них 1525 безробітних).

Протягом звітного періоду до служби зайнятості надійшла інформація про попит на робочу силу на 1278 вакантних місця.

За період 2019 року за сприянням центру зайнятості працевлаштовані 1199 шукачів роботи (в минулому році 1146), в тому числі 7 осіб отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для заняття підприємницькою діяльністю.

Протягом 2019 року укладено 9 договорів про організацію громадських робіт та зареєстровано 109 пропозицій на тимчасові роботи. Прийняло участь у громадських та інших видах  робіт тимчасового характеру  1413 безробітних.

За звітний рік 371 безробітний  проходили навчання або підвищення кваліфікації за сприянням ФЗДССВБ, з них 354 -  працевлаштовані.

 

Освіта

Для реалізації  прав громадян на здобуття безоплатної  і доступної  освіти на  території Білокуракинської громади у 2019 році  функціонувало
15 дошкільних навчальних закладів, 18 загальноосвітніх шкіл та
2 позашкільних освітніх заклади.

У загальноосвітніх закладах  навчалося 1700 учнів, з них – 97  дітей  з сімей вимушено переміщених осіб з тимчасово непідконтрольних територій. Різними формами дошкільної освіти у 2019 році охоплено 495 дошкільника, у дошкільних закладах  з  короткотривалим режимом перебування  виховується  118 дитина, а  з повним режимом перебування – 377 дітей.

Позашкільна освіта представлена двома навчальними закладами:  Будинок дитячої та юнацької творчості  і  Дитячо-юнацька спортивна школа (569 вихованців у 41 гуртку). На базі загальноосвітніх шкіл працювали  96 гуртків, які відвідувало 1496 учнів.

У районі активно проходить процес децентралізації. На виконання рішення сесії Білокуракинської районної ради з 1 серпня 2019 року  до Лозно-Олександрівської ОТГ передано 3 заклади загальної середньої та 2 дошкільної освіти, а саме: Лозно-Олександрівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Мирненську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Солідарненську ЗОШ І-ІІ ступенів, ДНЗ (ясла-садок) «Дзвіночок», ДНЗ (ясла-садок) «Барвінок».

Відповідно до рішення Білокуракинської районної ради  від 04.12.2019 року  №48/9 «Про безоплатну передачу закладів освіти, які розташовані на території Білокуракинської селищної ради (колишньої Тимошинської сільської ради), та їх майна із спільної власності територіальних громад сіл, селищ Білокуракинського  району у комунальну власність Білокуракинської селищної територіальної громади» передані  Тимошанська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та  комунальний дошкільний  навчальний заклад «Лелека».

Організація харчування дітей – це одне з важливих питань в роботі навчальних закладів. Середня вартість харчування однієї дитини в день в дошкільних навчальних закладах в 2019 році становить 19,98грн, в загальноосвітніх навчальних закладах – 15 грн.

Здійснювалося підвезення 283 учнів та 28 вчителів з 25 населених пунктів до 13 шкіл району.

У  2019 році продовжилося впровадження концепції «Нова українська школа».  Для початкової школи  на загальну суму 1млн. 278тис. 481 грн. закуплено   комплекти  одномісних парт та стільців для першокласників, дидактичний  матеріал, комплекти комп’ютерного обладнання та мультимедійного оснащення для початкової  школи (ноутбуки, проектори та екрани), класні дошки, столи та стільці для педагогів.

Придбано оснащення засобами навчання для  21 кабінетів  природничо-математичного циклу на загальну суму 374тис. 020 грн.

У 2019 році проведено капітальний ремонт з  заміни вікон і дверей в Солідарнівській ЗОШ І-ІІ ступенів на суму 355тис.165грн.

2019 рік став успішним для реалізації соціально значущих проектів для закладів освіти Білокуракинського ОТГ. З метою забезпечення належного функціонування навчальних закладів протягом звітного періоду проводились капітальні ремонти та вживались заходи, спрямовані на покращення матеріально-технічної бази. Загальний обсяг  коштів у сфері  освіти Білокуракинської  ОТГ  у 2019 році на проведення ремонтних робіт та поповнення матеріально-технічної бази  склав 13млн. 856тис. 780 грн.

Відділи освіти продовжують  проект «Змінимо країну разом». У 2019 році декілька шкіл брали участь у обласному конкурсі проектів освітнього обміну між закладами освіти Луганської та Львівської областями, на реалізацію яких виділяються кошти з обласного бюджету, у результаті Білокуракинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 та Шапарська ЗОШ І-ІІ ст., Павлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів отримали перемогу та реалізовували свої проекти    на Львівщині.  На запрошення Львівської сторони у восени 2019 року 23 освітян та 6 дітей побували у закладах освіти Бродівщини з метою обміну досвідом та налагодження активної співпраці у сфері освіти.

Відділи освіти Білокуракинської селищної ради та Білокуракинської   райдержадміністрації займалися оздоровленням та відпочинком дітей у літній період. Всього відпочинком у 2019 році охоплено 740 дітей, оздоровленням - 59, а загальна сума використаних видатків з місцевого бюджету – 501тис. 280  грн. (відпочинок 145тис. 981грн., оздоровлення 355тис. 299грн.).

За власні кошти дітей вже другий рік поспіль організовується туристична подорож країнами Європи, у цьому році 25 учнів Білокуракинської ОТГ з 30 травня по 10 червня побували у 5 країнах Європи та відвідали Парламентську Асамблею Ради Європи в м. Страсбург.

 

Охорона здоров'я

У галузі охорони здоров'я з 01.02.2013 року розпочав свою діяльність
КЗ «Білокуракинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Рішенням сесії № 31/4 від 13.04.2018р. Білокуракинської районної ради проведено реорганізацію центру шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство «Білокуракинський районний центр ПМСД» та затверджено новий статут.

Згідно штатного розпису у центрі ПМСД є 20 лікарських посад та 57,5 середнього медичного персоналу. Фактично працюють 12 лікарів і 49 середніх медичних працівників. Укомплектованість фізичними особами лікарями становить 60,0%, середніми медпрацівниками 85,2%.

У центрі ПМСД функціонує денний стаціонар на 30 ліжок. Забезпеченість ліжками денних стаціонарів приблизно на рівні минулого року і склала 16,03 на 10 тис. нас. (2018 р. - 16,0).

На 24.01.2020 року зареєстровано декларацій з населенням на медичне обслуговування – 14471, або 80,8% від загальної кількості населення району.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 152 від 17.03.2017р. «Про забезпечення доступності лікарських засобів», в розрізі Державної програми «Доступні ліки»,  на 2019р. в районі було виділено 309,384 тис. грн. для компенсації лікування хворим з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом. Всі кошти були освоєні на 100%, на протязі звітного періоду було виписано 4100 рецептів. У 2020 р. Державна програма «Доступні ліки» в районі буде продовжена.

У  2019 р. придбано медичне обладнання і апаратуру на суму 19,999 тис. грн. Також за рахунок державного бюджету Білокуракинському ПМСД було виділено 2 санітарних автомобілі на суму 912,0 тис. грн. на базі автомобіля «Дастер Рено» та за рахунок державного і співфінансування місцевого бюджетів 3 комплекти телемедицини на суму 328,4 тис. грн.

Укомплектованість санітарним автотранспортом становить 100%. Поточні ремонти ФАП і ФП за 2019р. проведені на суму 23,7 тис. грн.

Згідно рішення  сесії Білокуракинської районної ради  №48/8 від 04.12.2019 р.,  Білокуракинська центральна районна лікарня  23 грудня 2019 року реорганізувалася у комунальне некомерційне підприємство «Білокуракинська багатопрофільна лікарня». В період реорганізації було проведено оптимізацію ліжкового фонду шляхом скорочення 10 ліжок хірургічного відділення та 10 ліжок терапевтичного відділення. Забезпеченість стаціонарними ліжками становить 66,8 на 10 тис. населення або 125 ліжок (2018 р - 77,5 або 145 ліжок).

Протягом 2019 року у стаціонарах лікарні проліковано 3 632 пацієнти, з яких 649 жителі сусідніх районів (17,9 %). За 12 місяців 2019 р. збільшилась кількість проведених оперативних втручань - 970 (за аналогічний період 2018 р. – 911 операцій), при цьому у жителів сусідніх районів – 249 (25,7 %). Пологове відділення відповідає усім сучасним вимогам, де успішно проводяться партнерські пологи, так за 2019 р. було прийнято 250 пологів (за 2018 р. – 246 пологів), у жителів інших районів – 158 (63,2 %), за 2018 р. – 129 (52,4 %).

Амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню надає поліклініка з  плановою потужністю 220 відвідувань в зміну.

На диспансерному обліку знаходиться 603 ветеранів війни, проліковано в стаціонарних умовах 52 чол., або 8,6% (2018р. – 13,7%); проліковано амбулаторно - 551 чол. або 91,4 %. Санаторно-курортне лікування отримали 14 учасники бойових дій, з них 8 учасників АТО, 5 УВВВ. Зубне протезування отримало 8 чол.

На обліку в лікувально-профілактичних установах перебуває 86 чол., які постраждали внаслідок  аварії на ЧАЕС, з них проліковано амбулаторно - 45 чол. або 52,3%,  в стаціонарних умовах - 32 чол. або 37,2%, санаторно-курортне лікування отримали 8 чол. або 9,3%. Витрати на стаціонарне лікування постраждалих  в результаті наслідків аварії на ЧАЕС склали 31,68 тис. грн., проліковано 32 чол.. На медикаменти витрачено 17,2 тис. грн., на харчування 14,52 тис. грн. Витрати на 1 ліжко/день становив 65,0 грн. на ліки і 55,0 грн. на харчування. На зубне протезування – витрачено 25,714 тис. грн., послугою забезпечено 16 чол. (2018р.–13 чол.).

Медичну допомогу населенню Білокуракинського та сусідніх районів надають 26 лікарів та 87 молодших медичних спеціалістів. За 2018 – 2020 рр. до роботи у лікарні приступило 4 молодих лікаря – спеціаліста: кардіолог, невропатолог, дерматолог, терапевт. Укладено та підписано контракти  з 2 лікарями – інтернами зі спеціальностей: офтальмологія, акушерство і гінекологія, які станом на сьогоднішній день навчаються на останньому курсі.

Доходи від надання платних медичних послуг за 2019 рік склали – 604тис. 394 грн., в т.ч. : зубне протезування – 163тис. 611 грн., мінеральні вани – 241тис. 31 грн., масаж – 39тис. 754 грн.., медичні огляди – 376тис. 896 грн. Від оренди майна отримано 27тис. 351 грн. Благодійні внески, гранти та дарунки за рахунок безкоштовної допомоги  від організацій та населення, отримані лікарнею склали – 243тис. 131 грн., в тому числі гуманітарної допомоги  - 97тис. 760 грн.

За звітній період проведений поточний ремонт на суму – 38тис. 744 грн., штатними працівниками з числа господарсько-обслуговуючого персоналу.

            

Культура

Культурне обслуговування населення району здійснюють 61 заклад:
30 клубних установ, 27 бібліотек, Білокуракинська ЦБС,  КЗ «Публічна бібліотека Білокуракинської селищної територіальної громади»,
КЗ «Краєзнавчий музей Білокуракинської селищної територіальної громади», КЗ «Дитяча школа мистецтв Білокуракинської селищної територіальної громади».

Матеріально-технічна база в закладах культури Білокуракинської райдержадміністрації у 2019 році поповнилась на загальну суму 633 тис. грн. (придбання сценічних костюмів, комп’ютерної техніки, меблів, вогнегасників тощо). В Білокуракинському районному Будинку культури впроваджені заходи з протипожежної безпеки на суму 220 тис. грн.. (встановлено систему димовидалення в залі для глядачів).

Протягом 2019 року проведено 522 культурно-масових заходи: взято участь у обласному огляді-конкурсі майстрів мистецтв та аматорів народної творчості Луганської області «Луганщина – світанок України»; обласному відкритому молодіжному фестивалі-конкурсі Патріотичної пісні та поезії «Воронцева слобода»; відкритому обласному фестивалі «Луганщина – це Україна!» у м. Кремінна Луганської області; участь у спільному культурному проекті «Люби і знай свій рідний край» між Луганською та Львівською областями.

На відповідні заходи, що передбачені Культурно-мистецькими Програмами було заплановано та використано коштів –  380399 грн.

В рамках реалізації программи «Схід і захід разом» та угоди про співпрацю між відділами культури Бродівської райдержадміністарції Львівської області та Білокуракинської райдержадміністрації Луганської області з 20 по 22 вересня 2019 року на Львівщині перебував зі своєю концертною програмою народний чоловічий гурт «Краяни» Білокуракинського районного будинку культури ім. Т.Г. Шевченка. На реалізацію проекту культурного обміну між Луганською та Львівською областями «Люби і знай свій рідний край», виділені кошти на загальну суму 28000,00 грн.

На території Білокуракинської ОТГ діє школа мистецтв, яка є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти та має два відділи: фортепіанний та відділ народних інструментів. В школі мистецтв навчається 85 учнів, які займаються за спеціалізаціями: клас сольного співу (естрадний та академічний); клас гітари; клас баяну; клас акордеону; клас скрипки; клас фортепіано.

До бібліотек Білокуракинської централізованої бібліотечної системи протягом 2019 року зареєструвалися 10300 користувачів. Книговидача склала 51502 екземпляра друкованих видань. Бібліотекарями системи було проведено 783 масових заходи. В бібліотеках Білокуракинської ЦБС, які сьогодні сприймаються не лише як інформаційні  центри, але як і центри інтелектуального дозвілля, постійно проводяться заходи з популяризації книги і послуг бібліотек.

У трьох бібліотеках (районна бібліотека, дитяча бібліотека-філія №1, та Нещеретівська бібліотека-філія) працює Інтернет - центр. Кількість користувачів Інтернет – центрів за 2019 рік  становить 1410 осіб.

В краєзнавчому музеї громади проводиться науково-фондова, науково-експозиційна, науково-просвітницька та масова робота. Здійснюється  наукове комплектування фондів. На базі музею для мешканців та гостей громади проводяться оглядові і тематичні екскурсії та лекції, виставки, масові заходи за різними соціально – значимими темами.  В приміщенні  музею функціонують гуртки за інтересами історико – краєзнавчого, літературного, оздоровчого напрямку.

В 2019 році  на базі комунального закладу проведені 201 екскурсія, де  обслуговано 2.586 людей, 31 масовий захід,   де обслуговано 586 людей, 2.194 людей протягом року обслуговано індивідуально. За звітній період музей відвідало 5.366 людей, з них - 3.237 дітей. На 01.01.2020 в краєзнавчому музеї налічується 3.011 експонатів.  В поточному році до музейних фондів  надійшло 112 експонатів, які  увійшли до основного фонду музею та пройшли наукову інвентаризацію.

 

Молодь та спорт

Білокуракинською районною державною адміністрацією забезпечується виконання Закону України "Про фізичну культуру і спорт".

Розроблено Календарний план спортивно-масових заходів на 2019 рік, в якому взято до уваги календарний план ДЮСШ,  плани позашкільних навчальних закладів Білокуракинської ОТГ та району в цілому і обласний план спортивно-масових заходів. Рішенням сесії районної ради від 14 грудня 2018 року   було виділено 50000,00 гривень на Програму розвитку фізичної культури і спорту у Білокуракинському районі на 2017-2019 роки.

За 2019 рік, згідно Програми, забезпечено фінансування спортивних заходів:

-  проведення районних спортивно-масових заходів – 22,0 тис. грн;

-  транспортні послуги (за договорами з автоперевізником) – 15,0 тис. грн.;

- послуги харчування та продукти харчування команд району на обласних спортивних змаганнях – 8,0 тис. грн.

- придбання бензину для участі в обласних змаганнях – 5,0 тис. грн

Починаючи з січня 2019 року, відповідно до Календарного плану, на території Білокуракинського району було проведено 75 спортивно-масових заходів.

В рамках шкільної спартакіади  серед учнівської молоді Білокуракинського  району проводилися змагання з легкої атлетики, шахів, шашок, волейболу, настільного тенісу, футболу, міні-футболу, баскетболу в яких прийняло участь більше 2,5 тис. дітей.

На чемпіонаті Європи з гирьового спорту серед школярів, який проходив в м. Ужгород, команда Білокуракинського району (Просторівська  ЗОШ)  зайняла два перших та одне друге місце (тренер Чижевський В.В.).

В смт.Новопсков та м. Старобільськ проходили чемпіонати Луганської області з гирьового спорту в яких прийняло участь більше 100 учасників, наш район зайняв I загальнокомандне місце.

Команда нашого району серед школярів з стрітболу під керівництвом Віталія Курочки. в м.Старобільськ посіла II місце.

На обласних змаганнях «Тато, мама, я-спортивна сім’я»  в м.Кремінна,  команда Білокуракинського району зайняла 2 місце серед 6 команд.

Білокуракинський район приймав участь в 40 обласних змаганнях (взяло участь більше 750 учасників) та  35  районних змаганнях (взяло участь більше 2000 учасників).

 

Захист прав дитини

Райдержадміністрацією значна увага приділяється забезпеченню реалізації права кожної дитини на виховання в сім'ї, запобіганню поширення соціального сирітства.

Всього в Білокуракинському районі   проживає 3260 дітей.

Станом на 01.01.2020 року на первинному обліку служби у справах дітей Білокуракинської райдержадміністрації перебуває 36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них - 35 проживає та виховується в сімейних формах виховання, 1 – знаходиться в державному інтернатному закладі (дитина  з інвалідністю). За 9 місяців 2019 року набули статусу 10 дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі вони влаштовані до сімейних форм виховання (під опіку до родичів), жодна дитина не потрапила до інтернатних закладів.  Протягом 2019 року 2 дитини з первинного обліку служби у справах дітей Білокуракинського району були всиновлені.  Всього в Білокуракинському районі проживають та виховуються 24 всиновлені дитини.  Рівень охоплення сімейними формами виховання в Білокуракинському районі станом на 01.12.2019 року складає  94% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що є вище за показник аналогічного періоду минулого року (86 %).

На території Білокуракинського району створено та діє 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому на сьогодні виховується 9 дітей. функціонують 4 прийомних сімей , в яких виховується 9 дітей. 

В поточному році  в Білокуракинському районі запроваджено послугу з патронату над дитиною. На даний час в районі функціонують 2 сім’ї патронатного вихователя ( с. Лизине),  до яких  були тимчасово влаштовані 6 дітей, які опинилися в кризових ситуаціях (з них 1 дитина – з Троїцького району). В даних сім’ях діти будуть перебувати до вирішення їх біологічними сім’ями складних життєвих обставин.

 

Житлово – комунальне господарство

Протягом 2019 року здійснювався контроль за станом житлово-комунального господарства району, діяльністю комунальних підприємств по утриманню житлового господарства, шляхів, зеленого господарства, благоустрою території, розгляд звернень громадян, громадських об'єднань, державних і недержавних підприємств, контроль за виконанням законодавчих та нормативних актів, розпоряджень (наказів) керівників міністерств, іншого центрального органу виконавчої влади в межах делегованих повноважень і компетенції. Проводилась робота з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, здійснювався контроль за діяльністю названих організацій, громадських об'єднань, державних і недержавних підприємств, а також проводилась консультативна та роз'яснювальна робота в межах делегованих повноважень і компетенції.

Активно на території району запроваджуються заходи щодо економії природного газу. З метою підтримки та залучення населення до впровадження енергозберігаючих заходів, рішенням районної ради затверджено Програму підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та покращення умов життєзабезпечення сільського населення «Власний дім» по Білокуракинському району на 2017-2022 роки. За підсумками 2019 року кредитними коштами скористалися 11 сімей  отримавши кредитів на загальну суму 630,0 тис. грн.

У 2019 році за кошти місцевих бюджетів було  проведено поточні ремонти доріг (ямковий ремонт) комунальної власності у смт. Білокуракине по 4-м вулицям загальною площею 77 кв. м. на загальну суму 24,5 тис. грн  та поточний ремонт  комунальних доріг по 3-м вулицям у с. Павлівка Білокуракинського району загальною площею 330 кв. м на суму 180,0 тис. грн.  

У Білокуракинському районі діють приміські маршрути, що  складають 298 км, а також міжміські, які не виходять за межі області – 913 км. Також, на території району діє два маршрути Білокуракине-Харків з загальною  протяжністю маршруту 270 км.

На контролі знаходиться питання реалізації Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». На даний час на території Білокуракинського району створено 29 ОСББ, у які увійшло 43 багатоквартирні будинки.

 

Цивільний захист

Основні завдання, які вирішувались у 2019 році органами управління цивільного захисту району,  спеціалізованими службами цивільного захисту, були спрямовані на реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту населення від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру відповідно до вимог Кодексу Цивільного захисту, Плану основних заходів цивільного захисту Білокуракинського району на 2019 рік, інших законодавчих та нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, а також на удосконалення та розвиток місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту населення й терито­рій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Білокуракинського району.

Протягом звітного періоду 2019 року було проведено 12 засідань районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких розглядалися питання пожежної та техногенної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей, погіршення погодних умов, проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту, протидії масовим пожежам лісів і сільгоспугідь, запобігання загибелі людей на водних об’єктах, підготовка об’єктів житлово-комунального господарства до роботи в зимовий період, запобігання виникнення надзвичайної ситуації через відсутність енергопостачання та інші.

У січні 2019 року було затверджено План основних заходів цивільного захисту Білокуракинського району на 2019 рік.

Станом на 01.03.2019 внесено зміни до Плану евакуації населення (працівників), матеріальних та культурних цінностей у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій на території Білокуракинського району.

На території району розташовано 33 протирадіаційних укриттів цивільного захисту. На теперішній час здійснили технічну інвентаризацію власники 13 протирадіаційних укриттів. Робота в даному напрямку триває.

Розпорядженням голови райдержадміністрації №3 від 03.01.2019 року було затверджено та поновлено керівний склад спеціалізованих служб цивільного захисту району. На території Білокуракинського району створено
11 спеціалізованих служб цивільного захисту (протипожежна, медична, комунально-технічна, інженерна, енергетики, оповіщення та зв’язку, охорони публічного (громадського) порядку, матеріального забезпечення, служба захисту сільськогосподарських тварин та рослин, торгівлі і харчування, транспортного забезпечення).

Підготовка спеціалізованих служб здійснювалась відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту Білокуракинського району на 2019 рік та в ході штабних тренувань і навчань.

Згідно з Планом комплектування навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності населення Луганської області на 2019 рік Білокуракинською райдержадміністрацією було проведено навчання з питань цивільного захисту 22 державних службовців райдержадміністрації.

 

В.о. голови Білокуракинської районної державної адміністрації                                          Сергій ЩЕБЕТЕНКО