Прес-центр16 липня 2019, 14:07

Жнива добігають кінця

Збирання врожаю - найбільш напружений технологічний процес сільськогосподарського виробництва. Аграрії Білокуракинського району перейшли екватор збирання ранніх зернових культур. Вже зібрано 9,7 тис. га ранніх зернових, що становить 50% від запланованого обсягу. Середня врожайність ранніх зернових культурах складає 35,7 ц/га, в тому числі озимої пшениці 36,4 ц/га. В найкращих господарствах, СТОВ «Україна» та ПП СВФ «Агро», врожайність озимої пшениці складає 50 ц/га. Намолочено біля 34,7 тис. т ранніх зернових, в тому числі 31,9 тис. т озимої пшениці. Більшість з зазначеного обсягу озимої пшениці є продовольча.

Одними з перших завершили збирання ранніх зернових в СТОВ «Зоря». В господарстві зібрано близько 4 тис. т ранніх зернових культур, при середній врожайності 35 ц/га та 37,1 ц/га озимої пшениці. Основні вимоги до збирання врожаю на підприємстві полягають у тому, що збирання треба провести в оптимальні строки і з найменшими втратами. Саме тому в СТОВ «Зоря» належним чином організовано всі ланки, які задіяні в збирання зернових культур. Злагоджена робота, високопрофесійні якості керівництва, добре підготовлена техніка, чітке планування і висока організація праці допомогли отримати гарний урожай та високі показники продовольчої якості зерна. В збиранні працювали шість зернозбиральних комбайнів. Кращими комбайнери по збиранню ранніх зернових культур стали Андрій Акименко та Віктор Антоненко (зібрали по 800 т). В передовиках водії по перевезенню зернових культур Сергій Гринько та Олександр Гоцка, ними перевезено по 1000 т зерна.

Хліборобська праця не знає відпочинку. Одночасно із звільненням полів іде основний обробіток ґрунту та підготовка площ під посів озимих під урожай наступного року. На сьогодні насіння ранніх зернових культур готують до подальшої переробки та продажу. Господарство проводить закупівлю та завезення необхідного посівного матеріалу сільськогосподарських культур, мінеральних добрив, застосовує оптимальні системи внесення добрив та мікроелементів з обов’язковим захистом рослин від шкідників та хвороб. В свою чергу використання сучасної нової техніки, впровадження інтенсивних та прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур дало змогу збільшити врожайність і валове виробництво сільськогосподарської продукції.