Прес-центр11 травня 2019, 11:05

Збережемо ліси для майбутніх поколінь

Ось і настав цей довгоочікуваний час, коли після холодної зими прийшла така жадана весна. З кожним днем температурні показники піднімаються все вище, встановлюється сонячна та тепла погода. Люди все частіше їдуть відпочити на природу.

Ліс гостинно зустрічає всіх, проте й вимагає дбайливого до себе ставлення.

На жаль, часом відпочивальники забувають про елементарні правила пожежної безпеки, розводять багаття, викидають тліючі недопалки, залишають інший побутовий непотріб. Така недбалість може призвести до масштабної пожежі чи іншої надзвичайної події.

Лісова пожежа – це жахливе явище. Якщо нехтувати протипожежними правилами та безтурботно ставитися до вогню, лісові пожежі можуть завдати величезної шкоди, адже незначне загорання в лісі може обернутися великим стихійним лихом.

Відпочиваючим у лісі громадянам у пожежонебезпечний період (це березень-жовтень) потрібно пам’ятати основні протипожежні вимоги. Забороняється розпалювання багать у лісі, заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів, паління, кидання у лісі непогашених сірників, недопалків, випалювання трави та інших рослинних решток на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо прилягають до лісу; звалювання та спалювання у лісових насадженнях сміття, будівельних залишків, побутових та горючих відходів тощо.

Перед тим, як іти з лісу після відпочинку, обов’язково залийте вугілля водою, навіть якщо вам здається, що воно остаточно згасло.

Під час відпочинку на природі необхідно пам’ятати, що за порушення правил пожежної безпеки передбачена відповідальність. Статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачений штраф для громадян у розмірі від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і для посадових осіб - від п'ятнадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, будьте пильними, неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки в лісі, адже охорона його від пожеж – моральний обов'язок кожного члена суспільства!