Прес-центр10 жовтня 2017, 13:10

Водойми, які незаконно використовуються, повинні повернутися в обласну власність, – Юрій Гарбуз

Про здійснення заходів щодо повернення водних об’єктів до державної власності по договорам оренди земель водного фонду та водних об’єктів сьогодні на апаратній нараді доповів директор Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин ОДА Сергій Олейніков.

Він зазначив, що своєчасне повернення орендарем об’єктів оренди до державної власності безпосередньо впливає на можливість їх подальшої передачі в оренду на конкурентних засадах (земельних торгах) та проведення паспортизації водних об’єктів.

Завдяки вжитим заходом зі 134 договорів оренди строк дії яких сплинув, повернуто до державної власності 106 об’єктів оренди.

Однак, з боку райдержадміністрацій не вживається дієвих заходів щодо усунення порушень земельного законодавства орендарями в частині своєчасного повернення земельних ділянок та водних об’єктів після припинення дії договорів оренди.

Так, з 96 об’єктів оренди термін дії договорів яких сплинув протягом 2013 - 2016 років лише 20 повернуті до державної власності у період з 2015 по 2016 років.

Тому, на робочій нараді, яка відбулася у червня поточного року,   відповідним органам влади  надано  доручення провести аналіз всіх договорів оренди земель водного фонду та водних об’єктів, які були укладені за весь строк їх повноважень та створити комісії з повернення об’єктів оренди до земель державної власності.

У разі невиконання орендарем обов’язку щодо умов повернення земельної ділянки та водного об’єкту, райдержадміністрації повинні інформувати Головне управління Держгеокадастру у Луганській області щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства, а у випадку подальшого невиконання орендарями вимог закону, вирішувати питання повернення таких земельних ділянок та водних об’єктів у судовому порядку з відшкодуванням завданих орендарем збитків.

Під час наради були дані доручення Кремінській, Міловській, Новоайдарській, Попаснянській, Сватівській РДА вжити дієвих заходів щодо повернення водних об’єктів до державної власності по договорам оренди земель водного фонду та водних об’єктів, строк дії яких закінчився.

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Юрій Гарбуз доручив до 1 листопада проаналізувати стан водних об’єктів області, які мають значний економічний ефект, а інші водойми привести до належного стану і знайти можливості передати їх Асоціації мисливців та рибаків, яка найближчим часом буде створена.