Прес-центр6 серпня 2018, 14:08

Вода помилок не вибачає!

Найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в необладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані. Щодо надзвичайних подій за участю дітей, то нещасні випадки стаються зазвичай через те, що дорослі залишають малечу без нагляду поблизу місць з підвищеним рівнем небезпеки, або ж дозволяють дітям старшого віку самостійно відвідувати водойми.

Тож, особливо прикро, коли саме маленькі громадяни травмуються або гинуть внаслідок необережності або неуважності дорослих.

Спілкуючись з батьками, рятувальники завжди наголошують на необхідності враховувати те, що дитяча поведінка є часто непередбачуваною, і в жодному разі не можна залишати їх без нагляду поблизу місць з підвищеним рівнем небезпеки.

Загалом, з початку року на водоймах країни вже потонуло 744 людини, з яких 75 дітей. При цьому врятовано 576 людей, у тому числі 104 дитини.

Тож, аби зменшити сумну статистику, фахівці ДСНС патрулюють місця відпочинку біля водойм, а також щодня проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу з громадянами щодо дотримання правил безпечної поведінки під час відпочинку. Проте, найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність та відповідальність кожного громадянина.

Зважаючи на кількість надзвичайних подій біля водойм, Державна служба надзвичайних ситуацій України застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки! Зокрема:

  • пам'ятайте - відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах;
  • ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;
  • не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки;
  • не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;
  • не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння;
  • температура води повинна бути не нижче +17 °С;
  • плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин.

Дбайте про власну безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

А.Н. Огієвич
Начальник Білокуракинського МРВ
ГУ ДСНС України у Луганській області
майор служби цивільного захисту