Прес-центр12 квітня 2018, 11:04

Визначили пріоритетні напрямки роботи в аграрному секторі

11 квітня делегація аграріїв з Білокуракинського району на чолі з першим заступником голови райдержадміністрації Сергієм Щебетенко взяла участь у засіданні колегії Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації. Головне питання порядку денного - проведення весняно-польових робіт та реалізація програм державної підтримки агропромислового комплексу у 2018 році.

Участь у роботі взяли заступник голови обласної державної адміністрації Вадим Данієлян, керівники та фахівці структурних підрозділів ОДА та сільгосптоваровиробники області.

Директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Лариса Бичкова акцентувала увагу присутніх на тому, що розвиток сільського господарства – є й надалі пріоритетним напрямком розвитку Луганщини. Саме тому, завдання посадовців – сприяти повній реалізації, прийнятою в минулому році Програми розвитку і підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2020 роки. Також Лариса Бичкова ознайомила присутніх з основними напряками державної підтримки аграрного сектора в рамках Державного бюджету на 2018 рік Загальна сума підтримки по Україні складе 6,3 млрд гривень, тоді як в минулому році 5,5 млрд гривень (115%).

Під час наради акцентувалася увага присутніх на тому, що сільськогосподарськими підприємствами області завершена закупівля мінеральних добрив для проведення весняно-польових робіт. На сьогодні тривають роботи з підживлення озимих культур. Одним з перших почали цю роботу господарства Станично-Луганського, Попаснянського, Новопсковського, Біловодського та Кремінського районів. Цього річ аграрії області віддають перевагу сівбі економічно вигідніших і більш придатних для вирощування в нашій зоні культур: озимій пшениці, кукурудзі та соняшнику. В результаті чого зернова група становитиме 412 тис. га, у тому числі озима – 278 тис. га, або на 33 тис. більш ніж минулого року.

Актуальними та корисними для аграріїв були рекомендації з посіву та догляду за сільгоспкультурами з урахуванням погодних умов поточного року, які надав кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії охорони та раціонального використання земель Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського Василь Хромяк.

В свою чергу, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко ознайомила присутніх з роботою щодо забезпечення підприємств області насіннєвим матеріалом, засобами захисту рослин, прогнозом розповсюдження шкідників та хвороб сільгоспкультур.