Прес-центр11 березня 2019, 17:03

Віталій Курило запропонував створити в Луганській області вільну економічну зону

Енергетична безпека та відновлення дорожньо-транспортної інфраструктури – такі пріоритети для розвитку Луганщини визначив народний депутат України Віталій Курило під час свого виступу на другому засіданні Ради регіонального розвитку Луганської області.

«Наша держава переходить на більш перспективне трирічне планування. У кінці минулого року Верховна Рада прийняла відповідний законопроект, згідно з яким ми плануємо бюджет на три роки. Те, що сьогодні відбувається перспективне планування для Луганської області, вселяє в людей впевненість та окреслює перспективу розвитку області», – зауважив народний депутат.

За словами Віталія Курила, Луганська область, перш за все, потребує розвитку економіки та залучення інвестицій, і цього можна досягти лише за співпраці влади та бізнесу. Для цього держава має створити умови енергетичної безпеки, відремонтувати дороги та відновити залізничне сполучення окремих районів області.

«Питання номер один – це енергетична система області. Ми не повинні бути «енергетичним островом», тому що залежимо від Луганської ТЕЦ, що у м. Щастя. Для області її зупинка – це повний колапс – і економічний, і соціальний. Тому енергоміст потрібно зробити вже в цьому році для того, щоб область не просто жила спокійно, а щоб була додаткова електроенергія для розвитку економіки», – зазначив Віталій Курило.

«Друге, без чого не піде ніякий бізнес в область, – наші дороги. На превеликий жаль, сьогодні в області вони відсутні на 95 відсотків. Тому нам необхідно зробити все, аби залучити додаткові державні кошти на капітальний ремонт і будівництво доріг. Це стосується і залізничної гілки умовно «Білокуракине – Сватове», щоб з’єднати залізниці. Тому що сьогоднішній стан наших доріг залежить від сільського господарства. Як не стало залізничного сполучення, у нас з’явилися зерновози по 40 тонн, які їздять кожного дня та повністю знищують дороги. Їх не буде, коли буде залізниця. Це вигідніше та набагато зручніше», – додав народний депутат.

Оскільки переважна частина підконтрольної українській владі території Луганської області є аграрною, то сільськогосподарські підприємства потребують підтримки з боку влади. Йдеться про розвиток логістики, що дало б змогу підприємствам збільшити ринки збуту та розвинути переробку.

«Ми повинні зробити все, щоб сільське господарство мало додану вартість тут, на нашій території, а не збувало просто сировину, яка йде звідси фактично за безцінь», – підкреслив він.

Також Віталій Курило озвучив пропозицію створити в Луганській області вільну економічну зону та закріпити це законодавчо на певний період. Це, на його думку, сприяло б залученню інвестицій, в тому числі й іноземних, а отже дало б швидкий поштовх економіці.

Це питання складне, але мети можна досягнути тільки спільними зусиллями.