Прес-центр26 жовтня 2017, 19:10

Відремонтовано міст через річку Сіверський Донець між містами Рубіжне та Новодружеськ

Урочисте відкриття після капітального ремонту мосту через річку Сіверський Донець відбулося сьогодні, 26 жовтня.

У заході взяли учать Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, заступник Міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк.

«Відновлення інфраструктури Луганщини і Донеччини є для нас пріоритетом – на це працюють і Президент України, і Кабінет Міністрів, і місцеві адміністрації. А також військові – вони у стислі терміни відновили цей міст, який допоможе людям, не втрачаючи час, спокійно і впевнено рушити по своїх справах. Четвертий рік у країні тривають бойові дії, які змінили багато доль. Тримаючи оборону, ми змогли побудувати потужні боєздатні збройні сили. Поряд з тим ми робимо серйозні реформи, на які чекали десятиліттями, та побудуємо сильну європейську державу!» – підкреслив Олександр Турчинов.

«Сьогоднішня подія – знакова для Луганщини. У цьому році ми вже відкрили мост у Старобільську, наразі – у Рубіжному, ще один, у Попаснянському районі, – запрацює невдовзі. Відбудова ще трьох – на черзі. Дякую військовим за достойну роботу»,– відзначив очільник Луганщини Юрій Гарбуз.

Заступник Міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк відзначив результат роботи відомства з відновлення інфраструктури у зоні АТО: «Дякую всім за роботу, але далі на нас чекає ще більше завдань. Так, через місяць буде введено в експлуатацією міст у Троїцькому, а наступного року – ще низка об’єктів інфраструктури у Луганській та Донецькій областях».

Об’єкт відновили мостобудівники Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України.

Ремонт мосту став можливим завдяки програмі Кабінету Міністрів України на відновлення інфраструктури в Східних областях та проводився за рахунок коштів державного бюджету.

Вартість робіт у відповідності до проведеного тендеру – 12,5 млн гривень. Замовником виступила Служба автомобільних доріг у Луганській області. Проектна документація була підготовлена за обласні кошти.

Ремонт розпочався у червні 26-м об’єднаним загоном Держспецтрансслужби. А спеціалісти 194-го понтонно-мостового загону для відновлення тимчасового автомобільного руху навели поруч понтонний міст. Він забезпечив пересування майже п’ятистам транспортним засобам за добу в обох напрямках.

Тож, з відкриттям відремонтованого мосту відновлено повноцінний рух автомобільного транспорту між двома містами – Рубіжне та Новодружеськ.

Нагадаємо, що на підірваному бойовиками у травні 2014 року об’єкті були зруйновані опори №№ 8, 9, 10, а також 8-9 і 9-10 прогонові будови, частково пошкоджена прогонова будова 7-8. У вересні того ж року міст було відновлено, як тимчасовий, з  забороною на рух транспорту вагою більш 5 тонн.

Слід зазначити, що за рахунок коштів обласного бюджету було підготовлено проектну документацію на 6 мостів на суму 3 млн гривень. Так, окрім об’єкту у Рубіжному, вже закінчено відновлення мосту у Старобільську, розташованому на автомобільній ділянці дороги державного значення Р-07. На черзі закінчення капітального ремонту мосту поблизу села Троїцьке у Попаснянському районі,  який знаходиться впритул до лінії розмежування.