Прес-центр17 квітня 2019, 14:04

Відкрите спілкування між українцями нейтралізує ворожу пропаганду, – Сергій Філь про проект «Змінимо країну разом!»

Протягом трьох років у рамках меморандуму про співпрацю між Львівською і Луганською областями триває проект обмінів «Змінимо країну разом». Його мета – зміцнити зв’язки між жителями двох крайніх областей України та подолати нав’язані ворожою пропагандою стереотипи про світоглядну прірву, яка буцім-то існує між громадянами однієї країни.

Виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь зазначає, що жителі Сходу і Заходу ставляться один до одного дружньо та гостинно. Більше 2,5 тисяч учасників вже долучилися до нього у 2017-2018 роках, і їх кількість тільки збільшуватиметься.

«Проект «Змінимо країну разом!» працює за принципом «краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Працівники культури, освіти та засобів масової інформації, а також діти їздять у Львівську область з Луганщини і навпаки. Вони на власному досвіді переконалися, що по обидва боки Дніпра живуть гарні люди, такі ж громадяни, яких єднають спільні цінності, а завдяки проекту – професійні зв’язки та міцна дружба. Ми бачимо, що відкрите спілкування між українцями нейтралізує ворожу пропаганду, яка нав’язувалась нам роками», – прокоментував Сергій Філь.

У квітні добігає кінця конкурс проектів освітніх, культурних та медійних обмінів в рамках проекту «Змінимо країну разом!». Серед переможців визначено 13 закладів освіти, а також конкурсні комісії з культурних та медійних обмінів опрацьовують проектні заявки. Бажання взяти участь виявили 20 закладів культури та 9 засобів масової інформації Луганської області.

Учасники «Змінимо країну разом!» створять низку спільних національно-патріотичних проектів та обміняються професійним досвідом. Завдяки медійній складовій працівники ЗМІ випустять десятки публікацій, що допоможуть жителям Львівщини та Луганщини більше дізнатися про культуру, визначні місця,традиції та історію областей з протилежного боку країни.

На реалізацію проектів у 2019 році з обласного бюджету виділено 1,3 млн гривень. Ці кошти розподіляються за напрямами: по 500 тисяч гривень на втілення проектів у сферах культури та освіти, 300 тисяч – на медійні.