Прес-центр8 листопада 2017, 16:11

Відбулося засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС

8 листопада під головуванням голови райдержадміністрації Сергія Іванюченка відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На початку засідання голова райдержадміністрації Сергій Іванюченко повідомив присутніх про те, що до голови районної комісії ТЕБ та НС надійшов лист від начальника відділу освіти райдержадміністрації Людмили Бунчужної щодо припинення гарячого харчування учнів 1-4 класів у Мирненській ЗОШ у зв’язку з відсутністю водопостачання на території сільської ради. Згідно чинного законодавства, держава гарантує населенню недопущення відключення населення від водопостачання холодної питної води. Тому ситуація, що склалася в Мирненській сільській раді, суперечить політиці держави та може призвести до виникнення НС санітарно-епідеміологічного характеру. Адже відсутність води сприяє розвитку інфекційних захворювань населення та може призвести  навіть до його масового отруєння.

Також членами ТЕБ та НС було обговорено не менш важливе питання, яке потребує негайного вирішення - існування колишнього КП «Червоноармійський СКГ», яке практично вже не здійснює свою діяльність протягом багатьох років. Відповідальність за захист населення на підпорядкованій території від надзвичайних ситуацій різного характеру та запобігання їх виникнення, відповідно до ст.19 Кодексу цивільного захисту України, лежить на органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

За результатами доповіді голови райдержадміністрації – голови районної комісії з питань ТЕБ та НС Сергія Іванюченка, начальника відділу житлово-комунального господарства та цивільного захисту райдержадміністрації Олега Логінова та Мирненського сільського голови Володимира Бабіча, а також, заслухавши інформації начальника Білокуракинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Наталії Лубяної та начальника відділу освіти райдержадміністрації Людмили Бончужної, начальника Новопсковського РЕМ Олександра Чухрая, з урахуванням  обговорення, з метою забезпечення населення Мирненської сільської ради питною водою, недопущення погіршення стану здоров’я при вживанні питної води із водозаборів Мирненської сільської ради та забезпечення виконання заходів щодо попередження та запобігання виникнення надзвичайних ситуацій на території Білокуракинського району пов’язаних з відсутністю та забрудненням якісної питної води, комісія прийняла рішення.

Згідно нього Мирненському сільському голові Володимиру Бабічу доручено в термін до 14 листопада 2017 року здійснити заходи з відновлення водопостачання на території Мирненської сільської ради у зв’язку з тим, що КП «Червоноармійський СКГ» практично втратив своє існування; вирішити питання забезпечення якісною питною  водою учнів Мирненської ЗОШ, вихованців дошкільного закладу та інших закладів соціальної сфери; у відповідність до діючого законодавства «Про питну воду та питне водопостачання» та «Про охорону навколишнього природного середовища» здійснити заходи та підготувати пакет документів для вирішення питання можливого взяття на баланс Мирненської сільської ради існуючі водогони; у відповідність до вимог ст.19 Кодексу цивільного захисту передбачити на території сільської ради встановлення необхідної кількості пожежних гідрантів та подачу відповідного тиску та об’єму води в разі виникнення пожеж на підвідомчій території.

Начальнику Новопсковського РЕМу Олександру Чухраю доручено здійснити заходи з укладання угоди з КП «Червоноармійський СКГ» по реструктуризації боргу за спожиту електроенергію до 14 листопада 2017 року. Та невідкладно відновити та забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів водопостачання Мирненської сільської ради, а також не допускати їх відключення, оскільки згідно статті 6 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» заборонено відключення об’єктів питного водопостачання та водовідведення від систем енерго-, газо-, теплопостачання як об’єктів життєзабезпечення і стратегічного значення.

Начальнику Білокуракинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Наталії Лубяній доручено здійснити заходи з проведення відомчого лабораторного контролю  за якістю питної води на фізико-хімічні та бактеріологічні показники в 2-х громадських колодязях та водозаборі Мирненської сільської ради одразу після відновлення водопостачання та здійснювати подальший моніторинг та надати підсумкову інформацію голові районної комісії ТЕБ та НС.

Начальнику Білокуракинського ВП ГУНП в Луганській області Олександру Кривенку доручено в рамках діючого законодавства здійснити перевірку фактів можливого зловживання посадовими особами КП «Червоноармійський СКГ» під час розрахунків населення за спожите водопостачання. Про результати перевірки проінформувати голову районної комісії ТЕБ та НС в найкоротший термін.

Головному спеціалісту з питань НС райдержадміністрації з метою запобігання виникнення НС на території Мирненської сільської ради, у разі не вирішення вищезазначеного питання в установлені даним рішенням терміни, спрямувати рішення ТЕБ та НС та інші матеріали з даного питання, до Білокуракинського відділу Старобільської місцевої прокуратури для прийняття мір реагування до посадових осіб, бездіяльність яких може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій на території Білокуракинського району.

Постійній комісії Білокуракинської районної ради з питань комунальної власності житлово-комунального господарства та використання земельних ресурсів доручено на черговому засідання розглянути питання щодо ситуації яка склалася в Мирненській сільській раді з відсутністю водопостачання та надати свої пропозиції голові районної комісії ТЕБ та НС щодо врегулювання даного питання.