Прес-центр25 cічня 2018, 17:01

Важливо знати! Що робити, якщо виявили симптоми обмороження

Обмороження – це ушкодження тканин, що спричиняється дією низьких температур. Найчастіше обморожуються ніс, пальці рук і ніг. Причинами обмороження можуть бути легкий або вологий одяг, тісне або мокре взуття. Суб'єктивні ознаки обмороження: потерпілий не відчуває обмороженої частини тіла, немовби її не існує. Об'єктивні ознаки: шкіра блідне, втрачає чутливість, температура її знижується.

Обмороження ділять на чотири ступені тяжкості, у кожної свої симптоми.

І ступінь. Шкіра блідна. Слід пошкоджену ділянку обтерти спиртом, змастити вазеліном або несолоним жиром та розтерти у напрямку до серця. Розтирання слід робити обережно, оскільки замерзлі судини легко ламаються, що може призвести до крововиливів.

II ступінь. З'являються пухирі, шкіра навколо пухирів має синюшно-червоний колір.

III ступінь – часткове омертвіння м'яких тканин.

У випадку обморожень II і III ступенів на пошкоджену ділянку накладають пов'язку, змочену горілкою або одеколоном, відтак – стерильну пов'язку і звертаються за допомогою до лікаря

IV ступінь. Поряд з омертвінням м'яких тканин настає омертвіння кістки. При загальному замерзанні з'являється озноб, потім в'ялість, апатія, сонливість, закляклість, шкіра стає блідою, губи і ніс синіють, послаблюється діяльність серця.

У перше чергу, потерпілого необхідно доставити у тепле місце та й одразу ізолювати замерзлу кінцівку від зовнішнього тепла (обкласти її ватою або яким-небудь іншим теплоізолюючим матеріалом) і тільки після нього приступити до загального зігрівання тіла.

Починати відігрівання обмороженої кінцівки необхідно з середини. Першими відновлюються життєві функції клітин і тканин, що безпосередньо контактують із кровоносними судинами і в момент відновлення їхніх функцій клітини отримують все необхідне. Так людина може зберегти обморожену кінцівку і залишитися  здоровою.  Масаж і зовнішнє зігрівання відмороженої кінцівки можливе лише після того, як в усіх її ділянках відновилася температурна чутливість і здатність до самостійних рухів.

Перша допомога при загрозі загального замерзання полягає у швидкому рівномірному зігріванні всього тіла потерпілого з використанням будь-яких доступних джерел тепла (зігрівання біля багаття з енергійним розтиранням всього тіла, в домашніх умовах – поміщення у теплу воду з наступним активним масажем, дати випити гарячий чай або кави). За відсутності ознак дихання і серцевої діяльності необхідно поєднувати обігрівання і масаж тіла із зовнішнім масажем серця і штучною вентиляцією легень. Ознаками відновлення життєвих функцій є поява нормального забарвлення шкірних покривів, відновлення серцевих скорочень і пульсу на периферійних артеріях, а також виникнення ознобу, що свідчить про відновлення функцій нервових центрів, які відповідають за терморегуляцію.

При дальшому поліпшенні стану організму людина засинає глибоким сном із рівним спокійним диханням, нормалізуються активність серця та забарвлення шкірних покривів. Після надання першої допомоги потерпілого слід доставити у лікарню.

 

http://loga.gov.ua/oda/press/news/vazhlivo_znati_shcho_robiti_yakshcho_v...