Прес-центр10 липня 2018, 11:07

В Україні буде створено Єдину Помісну Православну Церкву

Вселенський православний патріарх Варфоломій зробив історичну заяву. Об’єднання українських православних в єдину церкву практично вирішене!

1 липня, виступаючи у Тронному залі своєї резиденції після богослужіння, Вселенський Патріарх Варфоломій значну частину промови присвятив українському питанню.

Константинопольська Церква-Мати не дозволяла "передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита в Москві на умовах його обрання соборно в Києві на місцевому Соборі та при безумовній згадці Вселенського Патріарха”. До цих слів Патріарх додатково уточнив: "Наш Престол не визнав відділення Київської Митрополії та залежних від неї православних Церков Литви та Польщі і їх приєднання до Московської Церкви, що було здійснено проти канонів і не були дотримані права Київського митрополита, який носив титул Екзарха Вселенського Престолу".

Президент України Петро Порошенко з перших днів після обрання, розуміючи небезпеку церковного розколу для подальшого існування нашої держави, докладав чимало зусиль, щоб рух до об’єднання православних церков в Україні почався і отримав благословення Вселенського патріархату.

До активної фази вирішення цього питання дійшло після звернень Президента України та Верховної Ради як світської влади, а також ієрархів українських православних церков до патріарха Варфоломія з проханням надати Томос (указ) про заснування єдиної помісної української автокефальної церкви.

"Для мене справа утвердження незалежної помісної Церкви – такої ж ваги, як вже здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це – питання національної безпеки і нашої оборони у гібридній війні", - наголосив Глава держави.

Отже, на наших очах завершується несправедливість, в результаті якої 332 роки тому Київська митрополія Православної церкви була незаконно підпорядкована Москві, у результаті чого віруючі християни в Україні були духовно розділені.  Наразі в Україні існують три православних церкви: Українська Православна Церква Київського Патріархату (УПЦ КП), Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) і Українська Православна Церква Московського Патріархату (УПЦ МП). І тепер є логічним, що Мати-Церква бажає відновити єдність розділеного церковного тіла в Україні.

Його Всесвятість нагадав про те, що Константинопольська Церква завжди дбала і вирішувала багато складних церковних питань на користь народу Божого і збереження Всеправославної єдності, та сьогодні бореться для остаточного врегулювання церковних справ в Україні.

Сергій Ткачук