Прес-центр19 квітня 2017, 16:04

Урядова Програма «Доступні ліки». Що треба знати пацієнту лікаря.

У районі стартувала  Урядова програма «Доступні ліки». Що це таке? Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

Стартувала урядова ініціатива щодо запровадження нового цінового регулювання ліків та програми відшкодування їх вартості під час амбулаторного лікування осіб із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу, бронхіальною астмою за переліком 21 міжнародної непатентованої назви лікарських засобів.  

18 березня 2017 р. набрала чинності постанова КМУ від 17.03.2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»,  якою затверджено Порядок відшкодування вартості лікарських засобів, Порядок визначення розміру відшкодування вартості лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, форму звіту про відпущені лікарські засоби, а також зміни в урядові постанови, відповідно до яких здійснюється державне регулювання цін на лікарські засоби.

Скільки коштів виділив Уряд на програму?  На 2017 рік Уряд виділив 500 млн. гривень.  Кошти розподілялись на області та райони відповідно до чисельності населення. На наш район виділено 242603 грн.

Як працює механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації)?

Механізм відшкодування вартості ліків успішно діє в багатьох країнах світу та передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або значною знижкою на препарати.  В Україні відшкодування вартості ліків визначатиме Національний перелік основних лікарських засобів у 2017 році. У його склад входять рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва (МНН або діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.

Відпуск лікарських засобів здійснюється на підставі рецептів, виписаних закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності за місцем надання медичної допомоги пацієнту на рецептурних бланках форми № 1 (далі — рецепт). Пацієнт приходить до лікаря з паспортом  та індефікаційним кодом.

Строк дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Рецепт зберігається у аптеці протягом трьох років з моменту відпуску.

Кожний лікарський засіб виписується на окремому рецепті.

 

Як отримати безкоштовні ліки?

1. Зверніться до лікаря та отримайте правильно виписаний рецепт.

2. Завітайте до аптеки з позначкою «Доступні ліки».

3. Отримайте ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.

Крім того, при планових виїздах лікарів на села згідно графіка, який опубліковано у районній газеті, також будуть виписуватися рецепти  і по домовленості з центральною аптекою ліки будуть привозитись і зразу видаватися хворим по цих рецептам. 

Але ми наполегливо рекомендуємо хворим на гіпертонію, цукровий діабет 2 типу та бронхіальною астмою, особливо які знаходяться на диспансерному обліку і декілька років не були у дільничного лікаря, все ж таки відвідати лікаря у лікарні, пройти хоча б мінімальне обстеження з метою призначення медикаментів саме тих, що потрібні хворому.

Чи може пацієнт отримати безкоштовні ліки без рецепта?

Уряд не буде обмежувати вільний ринок ліків. Якщо пацієнт бажає придбати випробувані ним ліки, не маючи рецепта від свого лікаря, – він може це зробити у будь-якій аптеці.  Проте у такому випадку аптека не матиме підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою.

 

 

В.о. головного лікаря
КЗ «Білокуракинський районний центр ПМСД»
Доля Ю.І.