Прес-центр26 квітня 2017, 13:04

Управління соціального захисту населення інформує

26 квітня 1986 року вибух Чорнобиля сколихнув світ, закарбувавши в пам’яті людства дату жахливої техногенної катастрофи. Чорнобильська трагедія завдала Україні глибокої рани, з якою країна жила протягом минулих років й змушена буде жити ще впродовж тривалого часу. Ця біда торкнулася сотень тисяч українців - ліквідаторів, переселенців, дітей та дорослих.

В управлінні соціального захисту населення Білокуракинської РДА, станом на 01.04.2017 року на обліку перебуває 133 особи, які пов’язані з Чорнобильською катастрофою, з них: І категорія – 51 чоловік; ІІ категорія – 41 чоловік; ІІІ категорія – 17 чоловік; Потерпілих від аварії ІІІ категорії (переселенці) – 10 чоловік; Потерпілих від аварії дітей – 7 чолові; Дружин померлих учасників – 7 чоловік.

Згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» учасники користуються такими пільгами: на житлово-комунальні послуги; безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів; безоплатне позачергове зубопротезування; безоплатне надання санаторно-курортних путівок; отримують  щомісячно  компенсаційні виплати на харчування; один раз на рік отримують компенсаційні виплати на оздоровлення; мають право на додаткову відпустку у зручний для них час та інші.

До управління соціального захисту населення Білокуракинської районної державної адміністрації звертаються Чорнобильці з різними проблемами, які вирішуються по мірі можливостей. З державного  бюджету на виплату компенсацій щодо виконання бюджетних програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за І квартал 2017 року виділені кошти в сумі 92,3  тис. грн.

Розмір грошової компенсації вартості продуктів харчування  на 2017 рік  для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до І категорії встановлено в сумі  422,40 грн., віднесених до ІІ категорії – 211,20 грн. на місяць.

УСЗН за 2016 рік оздоровлено в санаторно-курортних закладах  7 учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І категорії, в 2017 році оздоровився  1 учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І категорії та укладено трьохсторонні  договори на оздоровлення з 6-ма  ліквідаторами.