Прес-центр5 липня 2019, 12:07

Техніка безпеки під час збору врожаю

Літо – найгарячіша пора року для працівників сільськогосподарських підприємств. Саме в цей період у аграріїв починаються зернозбиральні роботи і саме тоді, як свідчить статистика, трапляється найбільше нещасних випадків на виробництві. Порушення трудової та виробничої дисципліни, правил дорожнього руху, недотримання вимог інструкцій з охорони праці та протипожежної безпеки, незадовільний технічний стан машин, сільськогосподарської техніки та обладнання – все це в кінцевому результаті часто призводить до сумних  наслідків.

Ефективними заходами щодо попередження травматизму на виробництві повинна стати належна організація навчання та інструктажів з питань охорони праці та протипожежної безпеки з працівниками, задіяними у зборі врожаю.

Сватівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує керівникам агроформувань, що згідно зі статтею 13 Закону України «Про охорону праці», вони  зобов'язані створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Відповідно до Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві, для запобігання травматизму  на виробництві  в період збору врожаю необхідно:   

  • не допускати експлуатацію несправних машини та обладнання;
  • не допускати експлуатацію сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна за ввімкнутої передачі;
  • вузли та елементи сільськогосподарських машин, що рухаються, обертаються та можуть становити небезпеку, мають бути огороджені захисними кожухами, які забезпечують безпеку працівників;
  • під час роботи в полі та пересуванні дорогами на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру та помічнику комбайнера;
  • заборонено перебування на сільськогосподарській техніці, а також на полі, де проводяться роботи, людей, які не беруть участі у виконанні технологічного процесу;
  • дозволяється відпочинок працівникам у полі тільки в спеціально відведених для цього місцях, які обладнані добре помітними віхами вдень і освітлені ліхтарями в темний період доби. Не дозволяється відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо.

Потрібно пам'ятати, що всі види регулювальних, ремонтних, налагоджувальних робіт і технічного обслуговування сільськогосподарської техніки проводять тільки після повної зупинки всіх агрегатів.

Відповідно до Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України до початку збирання врожаю трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах зі збирання врожаю, повинні пройти інструктаж з протипожежної безпеки. Вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, первинними засобами пожежогасіння.

Перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів та автомобільних шляхів мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) й оборані смугою не менше 4 м завширшки.

Лише за умови чіткого планування і високої організації збиральних робіт, застосовуючи раціональну технологію і добре підготовлену техніку, можна зібрати без значних втрат врожай та зберегти життя і здоров'я своїм працівникам.

Є.М. Нікольчук,
страховий експерт з охорони праці
сектору профілактики страхових випадків
Сватівського відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Луганській області