Прес-центр22 травня 2017, 14:05

Що треба знати про оновлену програму житлових субсидій?

З 1 травня 2017 року , на підставі Постанови №300 від 26 квітня 2017 урядом були внесені зміни у постанову № 848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату ЖКГ, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива", у постанову №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

На основі змін, з 1 травня відбудеться  автоматичне перепризначення субсидій на наступний рік та розрахунок  її розміру на літній період, а з 16 жовтня 2017 року – на новий опалювальний сезон.

ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА НОРМА ДЛЯ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ

Для пенсіонерів, інвалідів уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Відповідно до постанови №409 соціальні норми житла для оплати користування житлом та індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії становить 13,65 кв. метра загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство (тобто 48,87 кв.метра на одну особу).

З 1 травня 2017 року, якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 48,87 кв. м.  до 75 кв. метра, в тому випадку, коли опалювальна площа будівлі відповідає або перевищує соціальні норми, встановлених законом.

ЗМЕНШУЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА НОРМА ДЛЯ ВСІХ ВЕРСТВ НАСЕЛЕННЯ

У разі використання природного газу для індивідуального опалення – 5,0 куб.метра природного газу на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період, з урахуванням корегую чого коефіцієнту для Луганської області ( 0,967 1-2 поверхові будівлі, 0,705 будівлі на 3 і більше поверхів).

У разі використання електричної енергії для індивідуального опалення – 51 кВт*г  на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період, з урахуванням корегую чого коефіцієнту для Луганської області ( 0,967 1-2 поверхові будівлі, 0,705 будівлі на 3 і більше поверхів).

ЗМІНИ В ОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018 рр. для користувачів у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 16 жовтня до 15 квітня.

СТОСОВНО ПЕРІОДУ ВРАХУВАННЯ ДОХОДІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

Постановою передбачено врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за чотири квартали, що передують місяцю звернення. Тобто при здійсненні розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи  за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно.

Звертаємо увагу, що змінюється період отримання доходів лише при призначенні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу і оплату житлово-комунальних послуг враховуються доходи за попередній календарний рік.

МОНЕТИЗАЦІЯ ЗАЛИШКІВ НЕВИКОРИСТАНИХ КОШТІВ СУБСИДІЇ НА ОПАЛЕННЯ

Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб.метрів природного газу або вартості 150кВт*г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштове відділення.

Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до управління соціального захисту населення підприємствами-надавачами послуг.

Зазначені особи до 1 вересня 2017 року подають до управління заяву, в якій вказується спосіб виплати (банк) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок в банківській установі.

ЩОДО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЛИШКІВ НЕВИКОРИСТАНИХ СУМ СУБСИДІЙ

Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.

СТОСОВНО ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ ЗА НАЯВНОСТІ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ОПЛАТИ ПОСЛУГ

При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення.

За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається. Якщо протятом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладання договору. 

КОМУ ПОВТОРНО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ НА ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ?

Заяву і Декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:

  • орендують помешкання
  • мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався
  • хочуть отримати субсидію на тверде паливо
  • змінився пелік використаних житлово-комунальних послуг.

ПРО ЩО ПОТРІБНО ПОВІДОМЛЯТИ ФАХІВЦІВ СОЦЗАХИСТУ?

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:

  • складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався
  • соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером
  • про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень
  • набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

При виникненні запитань звертайтеся до уповноваженого представника сільської громади або Управління соціального захисту населення Білокуракинської районної державної адміністрації, яке розташоване за адресою: смт. Білокуракине, пл. Шевченка, 2а або за телефоном «гарячої лінії» №2-16-50.