Прес-центр29 жовтня 2019, 12:10

Сергій Гайдай: на інвестиційному форумі RE:think. Invest in Ukraine Луганщина презентуватиме два проєкти

Перший інвестиційний форум RE:think. Invest in Ukraine за ініціативи Президента України та за підтримки Кабінету Міністрів України розпочав свою роботу у Маріуполі.

Луганщина презентуватиме на форумі два інвестпроєкти: приєднання колії Кіндрашівська-Нова – Лантратівка до мережі залізниць України, який  дозволить відновити залізничне сполучення північно-східної частини області з іншими регіонами держави та забезпечити енергетичну незалежність Луганщини, а також проєкт будівництва центрального полігону ТПВ, що передбачає створення заводу механізованої переробки твердих побутових відходів у складі сміттєсортувального комплексу з допоміжною лінією для переробки та полігону під поховання кінцевого продукту переробки та приймання відсортованих відходів від інших сортувальних станцій області.

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай напередодні форуму провів перемовини з потенційними інвесторами, які беруть участь у ньому та готові вкладати кошти у розвиток Луганщини.

Він зазначив: «За мінімальною оцінкою для електрифікації 130 км залізничної лінії від Куп’янська в Харківській області до Лисичанська необхідно 71 мільйон євро інвестицій. Проте, Луганська область не може залишитись єдиним українським регіоном без електрифікованої швидкісної залізниці. Крім того, електрифікація зменшує споживання палива на 15 %, а за деякими оцінками може зменшити вартість транспортування вантажів в півтора рази.

Щодо створення центрального полігону. Підраховано, що щорічно він буде переробляти 100 000 тонн сміття, що повністю покриває потреби всіх підконтрольних Уряду районів Луганської області. Викиди парникових газів скоротяться на 80 % порівняно із застарілими сміттєзвалищами, зменшиться кількість несанкціонованих сміттєзвалищ на 70 %, а за рахунок утилізації метану буде вироблятися до 4,5 мегават електроенергії.

Необхідні інвестиції оцінюються в 25 млн євро. Техніко-економічне обґрунтування, замовлене обласною владою, передбачає, що термін окупності складе сім років».