Прес-центр29 березня 2018, 11:03

Розглянули акутуальні проблеми розвитку сільського господарства

Нещодавно делегація Білокуракинського району взяла участь в обласному семінарі під головуванням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза на тему «Актуальні проблеми сільського розвитку, шляхи їх вирішення». Його співорганізатором виступила Агенція регіонального розвитку Луганської області. У заході взяли участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, провідні молокопереробні підприємства області, представники кооперативного руху, Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області та активна громадськість.

В ході семінару було проведено «круглий стіл», за яким обговорено питання щодо розробки комплексу заході спрямованих на покращення якості молока, що закуповується в особистих селянських господарствах області та створення молочних кооперативів на Луганщині. В свою чергу заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремет повідомив про державні програми компенсації за кредитами, компенсації на придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки і вітчизняного посівного матеріалу.

В.о. голови Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області Валерій Окопний розповів про одне з найактуальніших питань у сфері агропромислового розвитку – набрання чинності Стандарту ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Цей документ передбачає для переробки три сорти молока (екстра, вищий, перший). Згідно нього другий сорт молока допускається використовуватися у виробництві нехарчових продуктів – казеїну та для відгодівлі тварин. Відмова від приймання молока другого сорту для харчових продуктів спричинить зниження прибутків сільських жителів, що здають молочні продукти. Підбиваючи підсумки наради, Валерій Окопний розповів про заходи, які вживаються для стабілізації ситуації у сфері сільського господарства. Так вже проведено зустрічі з головами сільрад, районними керівниками управлінь сільського господарства, керівниками переробних підприємств, заготовниками молока у приватному секторі. У відповідності до цих зустрічей визначено дії всіх осіб, зацікавлених у реалізації проекту. Крім того, проведено зустріч фермерів з представниками міжнародної організації USAID. У Міністерстві аграрної політики та продовольства України проведено зустріч в ході якої розглядалося питання про виділення коштів на розвиток фермерських господарств. Спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста вирішено питання фінансування придбання доїльних апаратів для обслуговування кооперативів сільгосптоваровиробників. За рахунок міжнародних грантів передбачено навчання фермерів основам ведення бізнесу, наразі розглядається питання залучення успішних українських компаній з метою обміну досвідом. Валерій Окопний зазначив, що завданнями, які перед собою ставить Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області є створення сприятливих умов для кооперативного руху на рівні регіону, пошук додаткових джерел фінансування, а також підтримка та інформаційна допомога у організації кооперативів. Показниками результативності, озвучених спікером, є розвиток тваринництва у приватних господарствах; забезпечення і завантаження якісною сировиною виробничих потужностей місцевих переробних підприємств та збільшення робочих місць у сільській місцевості.