Прес-центр18 травня 2020, 13:05

Рекомендацій для отримання допомоги по безробіттю для працівників в період дії карантину

Дайджест

Рекомендацій для отримання допомоги по безробіттю для працівників в період дії карантину

 

Зміст

Що таке «Допомога по частковому безробіттю у період карантину» і яким нормативно-правовим документом вона регламентується??. Ошибка! Закладка не определена.

 Що з,явилося нового?.......................................................................................................1

Хто має право звертатися за отриманням допомоги для своїх працівників?.............1

Чому саме так?!................................................................................................................1

Кому надається така допомога?....................................................................................1.

Кому не надається допомога?.......................................................................................... 1

Хто має право на допомогу по частковому безробіттю?...............................................2

 

Порядок надання допомоги?............................................................................................2

Які документи необхідно подати для отримання допомоги по тимчасовому без-робіттю?...............................................................................................................................2

Які заходи щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) має здійснити роботодавець?......................................................................2

Як отримати Довідку  про сплату з ЕСВ за останні 6 м-ців від ДПСУ в електронному кабінеті?.................................................................................................................................................3

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ:.................................................................................................... 4

ІНФОГРАМА від Державної службі зайнятості..................................................... 4

ДОДАТОК: ЗРАЗКИ пакету документів ……………………………………………………………………..…4

 

 

 

Що таке «Допомога по частковому безробіттю у період карантину» і яким нормативно-правовим документом вона регламентується?

Поняття часткового безробіття не є новинкою українського законодавства. Порядок оплати допомоги по частковому безробіттю регламентується статтею 47 Закону України "Про зайнятість населення" від 05.07.2012 року № 5067-VI

 Але новою вона стала у зв'язку з прийняттям ЗУ  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX, який парламент ухвалив 30 березня 2020 року (далі - Закон № 540) та ще зміни ЗУ "Про Державний бюджет України на 2020 рік" від 13 квітня 2020 року № 553-IX

 Що з,явилося нового?

Законом № 540 внесено зміни до Закону про зайнятість  доповнено статтею 47-1, яка визначає особливості призначення допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

 

Хто має право звертатися за отриманням допомоги для своїх працівників?

 

Суб’єкти малого та середнього підприємництва. Так прописано в ст.47-1 Закону про зайнятість та прийнятого на його основі Постанови КМУ №306 від 22.04.2020 «Про затвердження Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину». Тоб-то суб’єкти мікробізнесу та ФОП прямо не зазначені в статті 47-1.  А це фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро.

Така позиція, нажаль має місто в  деяких територіальних відділенях центру зайнятості, які відмовляють в прийнятті документів на отримання допомоги.

Такі дії є незаконними і   помилковими, тому що суперечать ст.55 Господарського Кодексу України  і не аналізують її повністю, а лише ту частину, яка описує лише  наявності різних видів Суб’єктів господарювання.

 

Чому саме так?!

 

Тому що  п. 3 ст. 55 наголошує: “Суб’єкти господарювання залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік можуть належати до суб’єктів малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва, середнього або великого підприємництва”.

Отже, суб’єкти мікропідприємництва та ФОП не є самостійною категорією, вони – складова частина малого бізнесу. Тож не може бути жодних обмежень для таких ФОП.

Кому надається така допомога?

Така допомога надається працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності продукції без припинення трудових відносин.

Кому не надається допомога?

Працівникам, які отримують оплату часу простою, а також у разі освоєння нового виробництва (продукції) відповідно до статті 113 КЗпПУ.

 

Хто має право на допомогу по частковому безробіттю?

Застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини і за яких роботодавцем сплачено ЕСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності (крім  пенсіонерів та сумісники).

Коли можна подати документи та протягом якого часу отримувати  допомогу?

Подати не піздніше 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Отримувати допомогу на срок зупинення діяльности, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Який розмір допомоги по частковому безробіттю?

Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом...

Хто приймає рішення про надання допомоги по частковому безробіттю?

Територіальне відділення центру зайнятості, де знаходяться на обліку, як платник ЄСВ протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем документів.

Порядок надання допомоги

Після рішення у 3-денний строк укладається договір, в якому визначаються права та обов’язки сторін, порядок перерахування роботодавцю коштів Фонду та виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, гарантії зайнятості такого працівника, відповідальність сторін, строк дії договору.

Які документи необхідно подати для отримання допомоги по тимчасовому безробіттю?

1) заяву у довільній формі;

2) копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

3) відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків  у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю;

4) довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення діяльності.

 

В порядке РЕКОМЕНДАЦІЙ Вам надано розроблений пакет ЗРАЗКІВ документів, які потрібно надавати в центрі зайнятості для отримання допомоги.

Можна їх брати за основу і переробити під свої особливі умови діяльності.

Які заходи щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) має здійснити роботодавець?

Виконати вимоги ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 6 квітня 2000 року № 1645-III, Постанову КМУ від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". И прописати це у своєму Наказі, або скласти антикарантинні Заходи.

Як отримати Довідку  про сплату з ЕСВ за останні 6 м-ців від ДПСУ в електронному кабінеті?

Необхідно увійти в меню «Заяви, запити для отримання інформації», створити та надіслати заяву за формою  F1300305 (для фізичних осіб). 

У заяві повинно міститися посилання на нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, та найменування суб’єкта (організації), до якого потрібно подати цю довідку.

На підготовку довідки чи відмови у наданні довідки уповноваженим органом передбачено 5  робочих днів з дня, наступного за днем отримання ним заяви.

Як працювати в електронному кабінеті дивись відеоуроки за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=Y24PUJK2yWQ

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/?fbclid=IwAR3PmK-IjxP88mDolI1oeMt5dN-ASo1Awuo-urD21hxEhboFrxHds6qrSnI

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  1. Радимо зібрати потрібні документ і звертатися до центрів зайнятості.
  2. Якщо вам відмовлять усно, надсилайте документі на електронну пошту та паралельно  - через укрпошту з повідомленням, або через канцелярію під роспис.
  3.  Вимагайте відмови в письмовій формі. Цю відмову ви потім зможете оскаржити в суді.
  4. Чиновник не має право відмовляти вам у прийняття документів згідно ст.19 Конституції України

 

Консультант, Тетяна Шашкова