Прес-центр4 травня 2017, 16:05

Публічний звіт голови Білокуракинської райдержадміністрації про проведену роботу у 2016 році

Відповідно до частини третьої статті 45 Закону України від 10 грудня 2015 року №889-VIII «Про ро державну службу» та на виконання Наказу Національного агентства України з питань державної служби від 20.12.2016 №277 «Про затвердження Типового порядку проведення публічного звіту керівника органу виконавчої влади», з метою належного інформування громадськості про підсумки діяльності  Білокуракинської  райдержадміністрації, до вашої уваги надається звіт про проведену роботу у 2016 році.

На підставі статті 17 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», законів України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», «Про Державний бюджет України на 2016 рік», «Про державну підтримку малого підприємництва», районною державною адміністрацією у 2016 році розроблені та подані на затвердження районною радою ряд галузевих програм, які реалізовувались у 2016 році та будуть реалізовуватись у 2017 році.

Виконання відповідних заходів та програм сприяло стабілізації економічного розвитку галузей господарського комплексу району, підвищенню рівня фінансово-бюджетної дисципліни, реалізації окремих соціальних питань.

Білокуракинська районна державна адміністрація, її відділи та управління, селищні та сільські ради будують свою роботу з розгляду звернень громадян та організації їх особистого прийому відповідно до вимог Закону України  «Про звернення громадян», Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права  на звернення».

На виконання статей 19, 22, 28 Закону України "Про звернення громадян", статей 25, 28, 35, 38, п. 8 ст. 39 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", Указу Президента України від 07.02.2008 №109/2008, з метою забезпечення реалізації та гарантування  закріпленого Конституцією України права громадян на звернення до органів державної влади, головою райдержадміністрації  прийняті розпорядження №317 від  23.12.2015 року «Про організацію особистого прийому громадян головою та заступниками голови райдержадміністрації на 1 півріччя 2016 року»  та  №306  від  29.06.2016 року «Про організацію особистого прийому громадян головою та заступниками голови райдержадміністрації на II півріччя 2016 року»  якими також затверджено графіки проведення телефонної «гарячої лінії» та виїзних прийомів громадян. Затверджені графіки  були опубліковані на сторінках районної газети «Життя Білокуракинщини» та розміщені на веб-сайті райдержадміністрації. 

Зазначеним  Указом Президента України  передбачено і виїзні прийоми громадян керівництвом райдержадміністрації.  

Так, у 2016 році головою райдержадміністрації  та його заступниками  було проведено: 47 виїзних  прийоми (із них 20 – головою райдержадміністрації та 27 заступниками голови РДА) на яких зареєстровано 84 звернень (34 –  у голови та 50 у заступників), відповідно розглянуто питань (36 та  53) та 59 особистих прийомів громадян (39 головою РДА та 20 заступниками голови РДА) зареєстровано 70 звернень (48 та 22), розглянуто питань 70 (48 та  22) .

Питання про звернення громадян знаходиться на постійному контролі у голови райдержадміністрації, заслуховуються на колегіях   та розглядаються на апаратних нарадах.

16 березня 2016 року на засіданні колегії було розглянуто питання та прийнято розпорядження голови райдержадміністрації №119 «Про роботу із зверненнями громадян, що надійшли до райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування у 2015 році», та 31 серпня звітного року розпорядження №437 «Про стан роботи зі зверненнями громадян в райдержадміністрації у I півріччі 2016 року».    

За 2016 рік до голови  районної державної адміністрації та його заступників надійшло поштою 79 звернень (в тому числі з органів вищого рівня та обласних структур повернулося на розгляд за місцем проживання заявників 18 звернень (2015 рік – 8 звернень)) та 154 звернення на особистих і виїзних прийомах. Всього зареєстровано 234 звернення  (із них 39  колективних), розглянуто 244 питання. В порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість звернень збільшилася на 9,3% (2015р. – 214 звернень). 

В  2016 році до Білокуракинської районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування надійшло 1606 звернення громадян, в т.ч. 99 колективне, (1050- поштою та  556 прийнято на особистих та виїзних прийомах), порушено 1616 питань. В цілому по району, в порівнянні з  минулим роком, кількість звернень збільшилася на 77,9% (2015р. – 903 звернення).

Число звернень збільшилося у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги та оформленням громадянами житлових субсидій.                                                           

Найчастіше люди зверталися з питань:                                                                

                                                                                      2016р.                       2015р.                   

  • соціального захисту                                             114                            111                       
  • аграрної політики                                                 39                               13                         
  • комунального та дорожнього господарства        16                              18

До голови райдержадміністрації зверталися громадяни різних категорій. Із них:

  • 6 звернень від членів багатодітних сімей та  одиноких матерів якими були  порушені  питання соціального захисту населення;
  • 4 - від учасників  бойових дій (АТО) – надання роз’яснення щодо отримання земельних ділянок  та отримання матеріальної допомоги на лікування;
  • 3- від учасників  ліквідації аварії на ЧАЕС – надання матеріальної допомоги на лікування та виплата пенсії;
  • 3 - від інвалідів ВВв – питання охорони здоров’я  та комунального господарства.

При районній державній адміністрації діє  «Гаряча телефонна лінія» на номер якої за 2016 рік  надійшло  12 телефонних  дзвінків, порушено 12 питань. Також за  звітний період до райдержадміністрації  з контактного центру «Урядової гарячої лінії» надійшло 295 звернень  та 8 звернень з гарячої лінії голови обласної державної адміністрації.

На всі звернення  було своєчасно надано обґрунтовані  відповіді.

В районній державній адміністрації запроваджено практику проведення виїзних перевірок виконання доручень, наданих головою та заступниками голови райдержадміністрації під час особистих (у т.ч. виїзних) прийомів за місцем  проживання заявників. За звітний період 2016 року проведено 12 виїзних   Днів контролю  за результатами розгляду 12  порушених питань.

Також було проведено  перевірку    стану роботи з листами, заявами та зверненнями громадян в управлінні соціального захисту населення , управлінні агропромислового комплексу, в Олексіївській, Нещеретівській, Павлівській та Лизинській сільських радах. Було надано консультативну допомогу щодо роботи зі зверненнями громадян.    

Крім того  в райдержадміністрації активно застосовується така форма роботи, як зустрічі голови райдержадміністрації з громадами сільських рад, участь у зборах громад на території населених пунктів.

При райдержадміністрації працює постійно діюча комісія з питань розгляду звернень громадян. В зв’язку з кадровими змінами 20.07.2016 року було прийнято розпорядження голови райдержадміністрації №358 «Про внесення змін до  розпорядження №158 від 17.03.2008 р. «Про утворення постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян до райдержадміністрації». За звітний період  комісією  було  проведено  12 засідань, всього було розглянуто  17 звернень.

Ні одне звернення не залишилося без уваги.  На всі питання з  якими зверталися громадяни, своєчасно були надані обґрунтовані відповіді та роз’яснення, за необхідності вирішувалися за місцем проживання заявника.      

З метою розширення юридичних консультацій, надання методичної та практичної допомоги сільським жителям, малозабезпеченим верстам населення та особам пільгових категорій проводяться „виїзні дні ”, сходи громадян за місцем проживання. Все це  організовується  для того, щоб з’ясувати та усунути причини, які призводять до звернень громадян, та вирішити їх на місцях.  В цих заходах  приймають участь заступники голови райдержадміністрації, начальники відділів та управлінь, керівники підприємств, установ та організацій.

Керівництвом райдержадміністрації здійснюються всі необхідні заходи для зменшення надходжень звернень, як на місцях, так і до органів вищого рівня влади, районна державна адміністрація запроваджує нові форми та методи роботи з населенням району.

В  районі склалася певна система роботи із зверненнями громадян, створено необхідні умови для реалізації конституційних прав громадян на звернення до органів влади. Особлива увага приділяється вирішенню питань, поставлених в листах громадян, які потребують соціальному захисту. Проводяться загальні збори мешканців  в населених пунктах, зустрічі голови райдержадміністрації, його заступників, керівників управлінь і служб, з громадянами безпосередньо за місцем роботи  та  проживання.

Для оперативного реагування на скарги і пропозиції  мешканців   району в райдержадміністрації  встановлено цілодобове чергування відповідальних працівників, які ведуть облік звернень  по телефону   і підтримується  зв'язок з усіма службами  району.

Діяльність райдержадміністрації,  відносно організації роботи по зверненнях громадян,  висвітлюється на веб-сайті  Білокуракинської райдержадміністрації .

Незважаючи на  позитивні напрацювання  в організації особистого прийому громадян та розгляду звернень які надходять письмово, ця робота потребує подальшого удосконалення. Необхідно підвищити персональну відповідальність посадових осіб за якісний і своєчасний розгляд звернень громадян, приділити особливу увагу реальному вирішенню звернень пенсіонерів, ветеранів війни, інвалідів, багатодітних сімей, переміщених осіб та інших громадян, що потребують особливої підтримки та соціального захисту.

 

Джерела формування фінансових ресурсів

Надходження податків і зборів  до загального фонду Державного бюджету України за  2016 рік склали 34236,1 тис. грн.

Планові показники надходжень до загального фонду місцевого бюджету за розписом МФУ виконані на 126,9%. Планові показники розписів  районного Управління фінансів та ОТГ до загального фонду місцевого бюджету виконані  на 143,6 %. До загального фонду місцевого бюджету надійшло 54060,2 тис.грн., що більше відповідного рівня минулого року на 16136,6 тис. грн., або на 54,8%. 

В результаті щорічної кампанії декларування доходів громадян 2316 громадян району (2150 громадян – у 2015 році) подали декларації про майновий стан та отримані доходи у 2015 році. Задекларували до сплати ПДФО 1268,1 тис.грн., до повернення – 48,8 тис.грн.

За 2016 рік  надходження податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету склали 33340,3 тис.грн., що на 12402,6 тис. грн. більше рівня минулого року та становлять 145,9%  планових показників РФУ.

Розрахункова база МФУ та РФУ за всіма іншими податками та зборами як до загального фонду місцевого бюджету, так і до спеціального – виконані більш, ніж на 100%.

Борг на 01.01.2017 мають 11 підприємств (в т. ч. 3 банкрути)  та фізичні особи на суму 1052,3 тис.грн. (в т.ч. 256,8 тис. грн.. – по підприємствам-банкрутам). Борг до місцевого бюджету складає 924,3 тис.грн.. В загальній заборгованості борг по платі за землю (податок, який 100% надходить до відповідних місцевих бюджетів) складає 667,2 тис.грн. Найбільші суми боргу мають ДП «Донецька залізниця» - 347,2 тис. грн.. та філія «Білокуракинський райавтодор ДП Луганський Облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України» - 186,2 тис. грн.

Порівняно з 01.01.2016 року податковий борг збільшився на 175,2 тис.грн.,а  кількість боржників зменшилася на 4.

Причини виникнення боргу – це банкрутство підприємств та підприємства, які залишилися на тимчасово окупованій території.

Для збільшення надходжень до місцевого бюджету позитивно вплинуло збільшення мінімальної заробітної плати, збільшення грошової оцінки землі і ставки податку при визначенні суми єдиного податку 4-ї групи ( сільськогосподарські підприємства) та збільшення коефіцієнту індексації грошової оцінки землі.

 

Фінансування заходів

У 2016 році виконання видаткової частини зведеного бюджету району відбулося відповідно до плану. Видатки загального фонду бюджету Білокуракинського району за 2016 рік проведені у сумі 197,494 млн.грн., що на 86,4% більше відповідного періоду минулого року, або на 91,531 млн.грн., видатки спеціального фонду – 33,101 млн.грн. що в 2,63 раза більше відповідного періоду минулого року, або на 17,533 млн.грн.

Пріоритетним фінансуванням видатків в обсягах, визначених рішеннями районної, сільських та селищних рад про бюджет на 2016 рік, визначено на соціально-культурну сферу (соціальний захист та соціальне забезпечення населення, освіта, охорона здоров’я, культура, фізична культура та спорт) та розвиток інфраструктури (капітальний ремонт доріг, тротуарів, водопроводів).

 

Розвиток підприємництва

Станом на 01.01.2017 року малий  і середній бізнес Білокуракинського району був представлений 487 суб’єктами малого і середнього підприємництва, із них 9 діючих  середніх підприємств, 105 діючих малих підприємств, 373 фізичні особи-підприємці, що сплачують податки. У 2016 ріці загальна кількість суб’єктів малого і середнього підприємництва в порівнянні з 2015 роком збільшилася на 15,9%, в тому числі кількості фізичних-осіб підприємців, що сплачують податки, збільшилася на 12,0%, кількості малих підприємств на 28,0%, кількість середніх підприємств залишиться на рівні 2015 року. Протягом 2016 року в районі було зареєстровано юридичних осіб - 8 одиниць, фізичних осіб-підприємців - 81 одиниця. Припинили свою діяльність в 2016 році - 11 юридичних осіб та 58 фізичних осіб-підприємців.

У 2016 році загальна кількість зайнятих працівників у малому і середньому підприємництві (без фізичних осіб-підприємців) зменшилася в порівнянні з 2015 роком на 22,4%. У 2016 році кількість зайнятих працівників на малих підприємствах зменшилася в порівнянні з 2015 роком на 24,8%, на середніх підприємствах на 18,6%. Основна причина зменшення в тому, що на малих та середніх підприємствах  до 30 % працівників з листопада 2016 року були відправлені в центр зайнятості до березня 2017 року. У 2016 році, в порівнянні з 2015 роком, кількість працівників, найманих фізичними особами – підприємцями зменшилася в 2,5 рази. Зменшення працівників відбулося в зв’язку з тим, що в 2016 році зареєстровано ФОП на 49% більше ніж знято з реєстрації, але ці підприємці не наймали працівників.

З метою сприяння поліпшенню умов для самозайнятості незайнятого населення шляхом навчання зареєстрованих безробітних за професіями, що дають змогу займатися підприємницькою діяльністю, Центром зайнятості проведено   навчальних семінарів - тренінгів-65, круглих столів - 2, в яких прийняли участь 1086 учасників. Це дало змогу  у 2016 році, в порівнянні з 2015 роком,  збільшити загальну кількість діючих суб’єктів малого та середнього бізнесу на 15,9%.

 

Інвестиційна діяльність

Обсяг капітальних інвестицій по Білокуракинському району за 2016 рік склав 71,8 млн.грн., що становить 176,8% до попереднього року, в тому числі 46,0 млн. грн. в сільському господарстві (2015 рік – 17,3 млн.грн.).

Протягом 2016 року органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проводилася робота по залученню інвестицій з державного та обласного бюджету на вирішення проблем в соціальній сфері.

Обсяг капітальних інвестицій, які надійшли в 2016 році до Білокуракинського району з усіх видів бюджету, склав 31,5 млн грн, що в 4,8 раза більше ніж попереднього року. З них освоєно 22,7 млн.грн. або 72,1%.

Для реалізації проектів, що можуть реалізовуватися у 2016 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, Білокуракинський район  отримав з державного бюджету кошти по 5-ти проектам на загальну суму 2726,968 тис.грн. («Капітальний ремонт нежитлової будівлі майнового комплексу централізованої бібліотечної системи» - 439,772 тис.грн., «Капітальний ремонт системи водопостачання с.Олександропіль, Білокуракинського району, Луганської області» - 284,289 тис. грн.;  «Капітальний ремонт будівлі Паньківського ФАП» - 382,907 тис.грн., придбання екскаватора для виконання будівельних, навантажувальних, ремонтних та інших робіт – 900,0 тис.грн. та вакуумної машини для очищення вигрібних ям транспортування відходів до місця утилізації – 720,0 тис.грн. на території Білокуракинської територіальної громади для комунального підприємства «Білокуракинекомунсервіс»). Освоєно 2332,567 тис.грн. (85,5%).

Також звітного року за підтримки народного депутата України Курила В.С. до району надійшла субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам  на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на загальну суму 3009,5 тис.грн. («Капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту, с. Мирне Білокуракинського району» - 500,0 тис.грн., «Проведення робіт із заміни вікон та дверей місцевої загальноосвітньої середньої школи, смт Лозно-Олександрівка Білокуракинського району» - 990,0 тис.грн., «Будівництво спортивно-оздоровчого майданчика для потреб місцевого населення дитячого та юнацького віку, смт Лозно-Олександрівка Білокуракинського району» - 110 тис. грн.; «Проведення робіт із заміни вікон та дверей місцевої загальноосвітньої школи №1 в смт Білокуракине Білокуракинської селищної об’єднаної територіальної громади Білокуракинського району Луганської області» - 909,5 тис.грн., придбання навчального обладнання для шкіл району – 500,0 тис.грн.). Освоєно 2644,327 тис.грн. (87,9%).

У 2016 році надійшла субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у сумі 14721,9 тис. грн. В поточному році освоєно 13831,408 тис.грн. (94%). За рахунок цих коштів придбано вакуумну машину – 794,280 тис.грн., екскаватор – 839,0 тис.грн., сміттєвоз – 896,0 тис.грн., причеп та косарку для трактора – 277,7 тис.грн., 3-и самоскиди – 2884,55 тис.грн., автогрейдер – 2348,0 тис.грн., автогідропідйомник – 1517,7 тис.грн. для комунального підприємства Білокуракинської територіальної громади, проведено капітальні ремонти доріг і тротуарів – 1845,058 тис.грн., систем водопостачання с.Курячівка і с.Бунчуківка – 1231,838 тис.грн., реконструкцію адміністративної будівлі під сільський клуб с.Олександропіль – 370,804 тис.грн. та часткову реконструкцію адміністративної будівлі під комунальне підприємство «Білокуракинекомунсервіс» - 826,478 тис.грн.

З обласного бюджету та за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Луганської області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, до району надійшло фінансування на проведення капітальних ремонтів та придбання техніки в сумі  10994,682 тис.грн. («Капітальний ремонт частини приміщення Центру надання адміністративних послуг під розміщення Білокуракинського районного відділу Управління Державної міграційної служби України» - 249,985 тимс.грн., «Капітальний ремонт дахів 8 житлових будинків» - 2000,0 тис.грн., «Капітальний ремонт водопроводу с.Червоноармійське Білокуракинського району Луганської області» - 854,683 тис.грн., «Реконструкція частини лікувального 3-х поверхового корпусу Білокуракинської центральної районної лікарні під пологове відділення» - 574,028 тис.грн., «Реконструкція поліклініки №2 Білокуракинської ЦРЛ під лабораторію» - 850,0 тис.грн., «Реконструкція будівлі відділення відновлювального лікування Білокуракинської ЦРЛ з застосуванням заходів енергозбереження» - 4325,987 тис.грн.,  придбання шкільного автобусу для Солідарненської ЗОШ - 1500,0 тис.грн., придбання 2-х автомобілів для Білокуракинського районного центру ПМСД – 360,0 тис.грн., придбання 3-х спортивних майданчиків – 180,0 тис.грн., технічне переоснащення  редакції районної газети – 99,999 тис.грн.). 3849,984 тис.грн. (35,0%) освоєно в поточному році (придбано шкільний автобус для Солідарненської ЗОШ та комп’ютерну техніку для редакції газети, проведено капітальні ремонти дахів 8 житлових будинків  та частини приміщення Центру надання адміністративних послуг під розміщення Білокуракинського районного відділу Управління Державної міграційної служби України). Реалізація 4-х проектів на загальну суму 6604,698 тис.грн. (60,1%) здійснюється обласним управлінням капітального будівництва і освоєння коштів планується в 2017 році. 540,0 тис.грн. (4,9%) будуть використані в 2017 році після проведення процедури електронних закупівель.

Ведеться постійна робота щодо участі у конкурсах та грантових програмах для залучення міжнародної технічної допомоги.

У 2016 році закінчено реалізацію мікропроекту оснащення медичних закладів для організацій громад Луганської області поданий ГО «Твори добро», який фінансувався за рахунок Проекту ЄС/ПРООН МРГ-3. Дякуючи спільним зусиллям всіх партнерів проекту, кошти освоєно і для Білокуракинської ЦРЛ придбано медичне обладнання: «Комплекс для ендовідеохірургії універсальний» на загальну суму 568,321 тис.грн, в т.ч. кошти  ПРООН – 423,4 тис.грн.

У поточному році за рахунок Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ)  Білокуракинській ЗОШ I-III ступенів №1 були замінені вікна та поставлені меблі на загальну суму 1615,605 тис.грн.

Налагоджено співпрацю з представництвом МОМ в Україні у рамках проекту «Підтримка стабілізації громад, що зазнали наслідків конфлікту на Донбасі». Визначено об’єкт соціальної інфраструктури (будинок дитячої та юнацької творчості) для проведення ремонтних робіт та заходів соціального спрямування. Максимальний розмір гранту становитиме близько 999,0 тис.грн. Заключено меморандум між Будинком творчості та представником МОМ. На даний час проект реалізується,  розпочати ремонтні роботи і завершити проект планується у 2017 році.

 

Реалізація державних і регіональних цільових програм

З метою вирішення проблем розвитку окремої галузі району, забезпечення концентрації фінансових, матеріально-технічних, інших ресурсів, а також координації діяльності підприємств, організацій для розв’язання найважливіших проблем у районі у  2016 році діяло 27 програм, що менше, ніж у минулому 2015 році на 25%.

Загальний плановий обсяг  фінансування програм в 2016 році склав 90,6 млн. грн., що становить 121,6% від фінансування 2015 року (в 2015 році – 74,5 млн. грн), у тому числі з:

  • державного бюджету – 50,2 млн. грн.(55,4%), що на 17,0% менше, ніж за 2015 рік;
  • обласного бюджету – 7,3 млн. грн. (8,2%), що в 2,9 рази більше, ніж за 2015 рік;
  • районного та місцевих бюджетів – 9,1 млн. грн. (9,9 %), що на 18,0% менше, ніж за 2015 рік;
  • інших джерел фінансування – 24,0 млн. грн. (26,5%), що на 37,9% більше, ніж за 2015 рік.

Фактично освоєно у 2016 році -  104,8 млн.грн. (115,7%).

 

Агропромисловий комплекс

Обсяг виробництва валової сільськогосподарської продукції за 2016 рік складає 593,7 млн. грн., що в 3 рази більше  ніж минулого року. В тому числі в  рослинництві 585 млн. грн., в тваринництві 8,7 млн. грн. Аграрії району отримали 55,1  тис. тонн валового збору ранніх  зернових та зернобобових культур, що на 22% більше  рівня 2015 року, всього зернових в 2016 році зібрано 72 тис.т. Середня врожайність  зернових та зернобобових культур склала 35,9 ц/га. Валовий збір соняшнику отримали  50,6 тис. тонн, що на 15,7 тис. тонн більше ніж в 2015 року.

Збільшення валового збору зернових та соняшнику відбулося за рахунок збільшення врожайності та посівних площ. Так площа  соняшнику збільшилася з 19,9  тис. га в 2015 році до 22,3 тис. га в 2016 році, а врожайність при цьому збільшилася на 5,6 ц/га і склала 23 ц/га;  також врожайності озимої  пшениці збільшилася з  29,8 ц/га в 2015 році до 38,6 ц/га в 2016 р.  Слід відзначити господарства, які досягли найкращих показників, найбільшої врожайності озимої пшениці  досягли:

  • СТОВ «Україна» - 48,6 ц/га,   СТОВ  «Прогрес» - 46,8 ц/ га,
  • ПП СВФ «Агротон» - 44,6 ц/га.

Серед фермерських господарств найбільшу врожайність отримали  в:      

  • СФГ  «Форвард» - 63,7  ц/га,    СФГ «Форвард -2» - 43,4  ц/га,
  • СФГ «Гринько» -40,0 ц/га.

Площа кукурудзи, в порівнянні з минулим роком,  збільшила  об’єми у структурі посівних площ з 3,9 тис. га  до 4,3  тис. га.  Так у структурі зернових культур 2016 року кукурудза займає 8 % посівів на зерно. ЇЇ валовий збір в  поточному році становить 13,3 тис. тон при середній  врожайності 33,1 ц/га.

Основною технічною культурою в районі залишається соняшник, в цьому році його зібрали  50,6 тис. тонн при врожайності 23,0 ц/га., що на 5,6 ц/га більше ніж минулого року.

В поточному році, як альтернативу  соняшнику в районі збільшили посівні площі  льону олійного –  2301 га., та озимого ріпаку – 952 га.

В 2016 році агропідприємства  району обновили машино–тракторний парк на 73 одиниці, на загальну суму 46 млн.грн.

В тому числі придбали 10 тракторів на суму 19,2 млн. грн., 4 зернозбиральні комбайни на суму 9,9 млн. грн., 3 одиниці посівної техніки на суму 3,5  млн. грн., 25 одиниць ґрунтообробної техніки  на суму 5,4 млн. грн. та інше.

Сільськогосподарські підприємства району орендують земельні паї у власників згідно договорів оренди, які укладено на 10-15 років. На сьогодні укладають додаткові угоди на 15-25 років. Згідно моніторингу розрахунків за оренду земельних часток (паїв) укладено 6785 договорів (21 підприємство землекористування яких більше 500 га). Розмір орендної плати за 2016 рік в середньому по району становить 4,0% вартості нормативно-грошової оцінки орендованої землі. Та більшість господарств переукладають договір на 4,5-6%.

Станом на 1.01.2017 року розрахунки за оренду землі проведено на 98,6% що становить 30,3 млн. грн. За бажанням власників розрахунки проведено готівкою на 82%,  13% - зерном,  5% - іншою продукцією та на 1%  надано послуг.

В господарствах населення, за оперативною інформацією, утримується 2318  голів великої рогатої худоби, з них 1313 голів корів.  

За 2016 рік господарства населення виробили 7,1 тис. тон молока та 329 тон м’яса.

Протягом  минулого року всі заходи були направлені на виконання основних завдань розвитку сільського господарства. Одним з основних завдань було збільшення поголів'я великої рогатої худоби, свиней та виробництва молока. Але слід визнати, що в 2016 році галузь тваринництва зазнала зниження обсягів виробництва. Основною причиною стало скорочення поголів'я великої рогатої худоби в господарствах всіх форм власності.  Проте є і позитивні тенденції, так в поточному році збільшилося  поголів’я свиней.

Тваринництвом  в районі займається 7 агроформувань. Чисельність поголів’я тварин на 1.01.2017 року  становить 816 голів великої рогатої худоби, в тому числі 270 голів корів молочного напрямку продуктивності, 1546 голів свиней, 8 голів коней, 206 голів овець. 

В господарствах району поголів’я великої рогатої худоби  за 2016 рік зменшилось на 371 голів, що становить 31%, в тому числі поголів`я корів зменшилося на 20% або 66 голів. Збільшили поголів’я ВРХ, в тому числі і поголів’я корів основного гурту лише в СТОВ «Зоря», в інших господарствах спостерігається скорочення поголів’я.

Поголів’я свиней збільшилося на 596 голів або на 63%, яке відбулося за рахунок розвитку свинарства в ТОВ «Білокуракинський тваринницький комплекс».

За 2016 рік виробництво молока складає 1697,8 тони. В розрахунку на фуражну корову надій становить 5192 кг молока, що на 407 кг більше від минулого року.

 

Транспорт та зв’язок

На території Білокуракинського району діє  підприємство перевізник - ТОВ «Автотранспортне підприємство», яке  обслуговує 14 автобусних маршрутів. Регулярними автобусними маршрутами охоплено 80% території району. Решта території району обслуговується підприємцями, які надають послуги пасажирських перевезень автомобільним транспортом та послуги таксі. Підприємством автомобільного транспорту та фізичними особами - підприємцями за 2016 рік перевезено 0,230 млн. пасажирів, що становить 92%  до попередньому року (пасажирооборот за 2015 рік склав 0,250 млн. пас.).

Протягом 2016 року обсяг послуг зв’язку склав 3122 тис. грн. що більше на 22% до минулого року. Зростання обсягів наданих послуг обумовлене введенням в експлуатацію 311 портів ADSL. Споживання послуг на 1 мешканця району становить 185 грн. У структурі загального обсягу телекомунікаційних послуг питома вага за послуги міжміського та міжнародного зв’язку становить 11,5%, міського телефонного зв'язку – 32,2%, сільського телефонного зв’язку – 19,7%, комп’ютерний зв’язок – 35,3%, проводові мовлення – 0,01%. Наявність телефонних апаратів становить 4876 одиниць. Щільність телефонних апаратів на 100 жителів становить 24 телефони.

В 2016 році якісними послугами Інтернету забезпечені лише сел. Білокуракине та с. Лизине, решта територій користуються послугами мобільного Інтернету 3G.

В сел. Білокуракине основним надавачем послуг інтернет є ПАТ «Укртелеком», однак на ринку послуг з'явилось три нових провайдери: «Комета», «Супер нет» та «Воля». Зазначені провайдери через малу зону покриття обладнання не взмозі охопити весь район, тому в них є перспектива розвитку на ринку Білокуракинщини протягом 2018-2020 р.р.

 

Виробництво споживчих товарів і послуг

Сфера торгівлі та послуг є важливою складовою внутрішнього ринку, що відіграє значну роль у формуванні загального економічного потенціалу області, забезпеченні потреб населення в товарах і послугах.

За 2016 рік, торговельна мережа по району в порівнянні з 2015 роком збільшилась на 4 одиниці. В районі функціонує 234 об’єкт роздрібної торгівлі, із них 221 магазин (28 - продовольчі, 104 – непродовольчі, 89 – змішані). В тому числі 10 об’єктів дрібно – роздрібної мережі (кіосків), 3 автозаправочні станції.  Забезпеченість торговельною площею  на 1 тис. осіб при нормативі 217 м². у середньому по району складатиме 614,5 м² (в 2,8 рази більше норми). Мережа підприємств ресторанного господарства, залишилась на рівні 2016 року та становить 40 об’єктів(16 об’єктів є загальнодоступними для населення). Забезпеченість посадковими місцями на 1 тис. осіб  складає 145 місць. Мережа підприємств сфери побутових послуг у 2016 році також залишилась не змінною і складає 44 об’єкти, забезпеченість підприємствами побуту на 10 тис. осіб складає 23 од.

Значну роль в забезпеченні населення сьогодні відіграють ринок ТОВ “Потенціал” та торгівельний центр «Ранок», де населення   купує м`ясо, птицю, сало, молоко, картоплю, овочі, фрукти.

З метою створення необхідних умов для продажу сільськогосподарської продукції безпосередньо місцевими виробниками, розширення  ринків збуту продукції, просування товарів місцевого виробництва на регіональний споживчий ринок проводяться місцеві ярмарки та приймається участі у регіональних ярмаркових заходах. Проведено 49 ярмарок на суму 1111,227 тис. грн.

 

Демографічна ситуація

На 1 січня 2017р. на Білокуракинщині за оцінкою, здійсненою на основі наявних адміністративних даних щодо державної реєстрації народження і смерті та зміни місця проживання, чисельність наявного населення становила 19135 осіб. Упродовж 2016 року чисельність населення області зменшилася на 61 особу. Природне скорочення населення становило 198 осіб, міграційне збільшення – 137 осіб.

З метою забезпечення права дитини та створення умов для її благополучного зростання і виховання у колі здорової сім’ї, за звітний період було проведено 84 профілактично-роз’яснювальних бесід з неповнолітніми та 73 бесіди з батьками, щодо формування правової поведінки, попередження правопорушень серед дітей, пропагування та ведення здорового способу життя та змістовного дозвілля.

 

Зайнятість населення та ринок праці

За період 2016 року фахівцями центру зайнятості проводилися різнопланові заходи, направлені на активізацію зусиль безробітних у пошуку роботи та прискорення працевлаштування. Це і семінари з техніки пошуку роботи, Інформаційні семінари з орієнтації на громадські та інші роботи тимчасового характеру, різнопланові тренінги, виїзні акції з використанням мобільного центру зайнятості, різні тематичні семінари із залученням соціальних партнерів, дні відкритих дверей центру зайнятості. Всього за  2016 рік проведено 558 семінарів  з безробітними громадянами, з загальною кількістю 7980  учасників. Це дозволило охопити активними формами зайнятості 117,7% безробітних громадян. В результаті: проходили навчання  301 особа, направлені на громадські та інші види тимчасових робіт 1009  безробітних громадян, працевлаштовані 1060 ( 791 мали статус безробітного) шукача роботи, що звернулися до центру зайнятості.

Для підвищення рівня самозайнятості безробітного населення протягом 2016 року Білокуракинським районним центром зайнятості проводилось  підвищення кваліфікації 3 безробітних з курсу «Підприємець – початківець» з метою подальшого залучення до підприємницької діяльності та заняття у сфері малого бізнесу. Отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю(ОВДБ) за січень-вересень 3 особи, в тому числі 1 з категорії ВПО.

Всього за звітний період  виплачено одноразової допомоги для заняття підприємницькою діяльністю на загальну суму 64757 грн. 57 коп. 

Особливу увагу фахівці центру зайнятості приділяють роботі з категорією соціально-вразливих громадян. Протягом 12 місяців 2016 року на обліку в центрі зайнятості перебували та отримували послуги 44 особи з обмеженими фізичними можливостями, в тому числі 39 осіб, які мали статус безробітного. Звернулися за допомогою у працевлаштуванні протягом звітного періоду відповідно 24 та 20 осіб відповідно.

У звітному періоді  центром зайнятості були працевлаштовані 304 осіб  з категорії соціально вразливих верств населення, в тому числі 240, що мали статус безробітного. 9 осіб працевлаштовані на нові робочі місця з компенсацією єдиного внеску роботодавцям. Приймали участь у громадських  та інших видах  робіт тимчасового характеру  424 особи. Для підвищення зацікавленості роботодавців в офіційному працевлаштуванні відділом взаємодії з роботодавцями проводиться активна інформаційна робота з питань законодавства про зайнятість.

В результаті співпраці з роботодавцями району за 2016 рік прийнято рішення щодо компенсації Єдиного внеску по 10 працедавцям на 21 робоче місто: ТОВ «Білокуракинський тваринницький комплекс» (3 нових робочих місця: ветеринарний лікар та підсобні робітники), ТОВ «АТП» - 10 робочих місця (водії автотранспортних засобів); ФОП Ківшар О.С. – 1 робоче місце (продавець непродовольчих товарів); ФОП Коваленко О.І. – 1 робоче місце (продавець продовольчих товарів); ФОП Христенко В.М. – 1 робоче місце (водій автотранспортних засобів); ФОП Павленко О.Г. – 1 робоче місто (менеджер (управітель) в роздрібної торгівлі продовольчими товарами); КП «Білокуракине-комунсервіс» - 1 робоче місто (головний бухгалтер); ФОП Ромашенко О.І. – 1 робоче місто (підсобний робітник); ФОП Верецун Є.Б. – 1 робоче місто (підсобний робітник), ФОП Кононенко В.О. – 1 робоче місце (продавець продовольчих товарів). Всього на компенсацію ЄВ за 2016 рік використано 80,2 тис.грн.

 

Грошові доходи населення та заробітна плата

Згідно статистичних даних  станом на 01.01.2016р. заборгованість із  заробітної  плати по   району мали 2 підприємства, загальна сума заборгованості складала 780,1 тис.грн.

Станом на 01.01.2017 р. заборгованість із заробітної плати по  району відсутня.

У січні–грудні 2016р. середня номінальна заробітна плата штатного працівника по району зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 2,0% і становить 3561 грн. (2015 рік – 3491 грн.).

 

Соціальне забезпечення

Кількість отримувачів житлової субсидії станом на 01.01.2017 – 5144, в т.ч. на ЖКП – 4359, на тверде паливо – 534, що становить 59,4% від загальної кількості домогосподарств.

Для підвищення рівня інформованості населення з питань призначення соціальних допомог, пільг та житлових субсидій постійно оновлюється інформація на стендах УСЗН та сільських рад,  опубліковано 4 статті в місцевій газеті, проведено 3 круглі столи з представниками сільських рад.

Єдиний державний автоматизований реєстр пільговиків підтримується  в актуальному стані. Станом на 01.01.17 на обліку перебуває 6171 особа пільгової категорії.

 

Пенсійна забезпеченість

За 2016 рік заборгованість із виплати пенсій по району відсутня.

Системою соціального страхування Білокуракинського району охоплено 11,47 тис. пенсіонерів.

Середня пенсія за 2016 рік по району склала 1897,81 грн., що становить 109,3% до попереднього року (2015 рік - 1735,81 грн.) та 102,6% до обласного показника (середня пенсія по Луганській області за 2016 рік – 1850,4 грн.).

Протягом 2016 року УПФУ спільно з ДВС провели 3 наради щодо зменшення заборгованості, щоквартально розроблялись заходи, серед них виїзди до боржників. За 2016 рік зменшилась кількість боржників – підприємців по єдиному внеску на 40%, станом на 01.01.2017 року в управлінні обліковуються 6 фізичних осіб-підприємців, які мають борги по єдиному соціальному внеску. Протягом року заборгованість по ЄСВ через заходи ДВС зменшилась на 29,8% і станом на 01.01.2017 року складає 6,4 тис.грн.

 

Житлово-комунальне господарство

Житловий фонд багатоквартирних житлових будинків Білокуракинського району знаходиться на балансі територіальної громади. Загальна кількість житлових будинків - 58; загальна площа –  47,5  тис. м2

Для обслуговування житлових будинків у районі створено 22 товариства співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які охоплюють 42 будинку із 56. Загальна площа житла, якою володіють та управляють об’єднання становить 37,8 тис. м. кв., або близько 80 відсотків багатоквартирного житлового фонду району.

За рахунок коштів обласного бюджету відремонтовано дахи 8 будинків в селищі Білокуракине на загальну суму 2000 тис.грн. Замовником будівництва виступила Білокуракинська селищна рада.

Рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг за 2016 рік склав 97%.

В сфері водопостачання в 2016 році було проведено капітальний ремонт водопроводів:

  • с. Курячівка (800 м. діаметр 76 мм, 5 колодязів) на суму 592,093 тис.грн.
  • с. Бунчуківка (1357 м. діаметр 76 мм.) на суму 639,745 тис.грн.
  • с. Олександропіль (761 м діаметр 76 мм) на суму 315,877 тис.грн.

Також у 2016 році були виділені кошти на  реалізацію проекту «Капітальний ремонт розвідного водопроводу с. Мирне» на суму 854,683 тис.грн. Замовником робіт визначено обласне управління капітального будівництва. Реалізувати проект планується в 2017 році.

В сфері дорожнього господарства в 2016 році кошти на ремонт комунальних доріг виділялись лише по Білокуракинський ОТГ.

Відремонтовано 5 тротуарів, в тому числі:

  • Капітальний ремонт тротуару по вул. Центральна (Чапаева) від кафе "Палуба" до центрального перехрестя - 106,334 тис.грн,
  • Капітальний ремонт тротуару по вул. Історична (Леніна) від музею до ДІОСШ- 182,279 тис.грн;
  • Капітальний ремонт тротуару по вул.Історична (Леніна) буд. 64 до перетину з вул.Базарна - 23,908 тис.грн;
  • Капітальний ремонт тротуару по вул.Паркова (Кірова) від буд.44 до нл. Шевченка (Горького) - 182,579 тис.грн;
  • Капітальний ремонт тротуару по вул.Центральна (Чапаева) від перехрестя з вул. Парковою (Кірова)до буд.123 - 119,509 тис.грн.

Здійснено капітальний ремонт 2 автодоріг, в тому числі:

  • Капітальний ремонт дороги по вул. Слов"янській (Радянській) - 375,946 тис.грн;
  • Капітальний ремонт дороги по вул. ім. О.Рудяшка - 101,411 тис.грн

Негативна динаміка розвитку сфери ЖКГ є те, що керівники органів місцевого самоврядування не планують заходи по проведенню ремонтно - будівельних робіт. В зв’язку з чим участь у будь-якій бюджетній програмі супроводжується постійними проблемами по оформленню проектно-кошторисної документації. Суттєво змінить ситуацію запровадження розробки місцевих програм по кожній території сільської або селищної ради.

 

Охорона здоров’я

В районі зберігається  складна демографічна ситуація зумовлена знижуванням народжуваності та високим рівнем смертності. Рівень народжуваності у 2,4 рази нижчий за рівень смертності.

Система охорони здоров'я району представлена ​​мережею лікувально-профілактичних установ, в тому числі:

  • 1 Центральна районна лікарня.
  • 3 Амбулаторії ОПСМ.
  • 25 ФАП і ФП.

Чисельність середніх медичних працівників становить 150 чоловік.

Медичну допомогу населенню надають: 40 лікарі або 20,8 на 10 тис. населення, укомплектованість складає 64,8%.

Забезпеченість стаціонарними ліжками становить 91,1 на 10 тис. населення або 175 ліжок, в тому числі центральна районна лікарня – 145 ліжок, центр первинної медико-санітарної допомоги - денний стаціонар на 30 ліжок (25 терапевтичних і 5 неврологічних).

Фінансування лікування одного хворого в стаціонарних умовах за рахунок бюджетних та позабюджетних коштів з розрахунку на 1 ліжко/день склало 15,16 грн., в т.ч. на медикаменти 8,96 грн., на харчування 6,20 грн.

Для вирішення проблем в галузі охорони здоров’я, проведено ряд заходів і отримані результати, а саме:

  • розробка інформаційно-просвітницьких матеріалів із застережливими написами - випущено: санбюлетні – 49; статті – 2; брошури – 21 на теми: «Обережно грип» - 24; «Обережно наркотики» - 11; «Захворювання, що передаються статевим шляхом» - 8; «Обережно кашлюк» - 3; «Зайва вага» - 5; «Обережно  сказ» - 1;
  • забезпечення закупівлі імунобіологічних препаратів для імунізації населення за епідимічними показаннями,сприяння діяльності кабінетів щеплень - Кабінет щеплень БЦРЛ знаходиться у хірургічному відділені. За 2016р. отримано 250 доз антирабічної вакцини на суму - 64980,50 грн.;
  • створення умов безпечного материнства, формування репродуктивного здоров"я у дітей та молоді, удосконалення системи планування сім"ї, збереження репродуктивного здоров"я населення - за 2016р. по Білокуракинському району знизився показник перинатальної смертності який у 2016р. склав 8,51%, а у 2015р. -10,6%, а також в 2,5 рази зменшилась малюкова смертність у порівнянні з 2015р.  З формування репродуктивного здоров"я у дітей та молоді лікарями акушер гінекологами БЦРЛ протягом 2016р. неодноразово були прочитані лекції в загально освітніх закладах району; розроблені та розмішені у спеціально відведених місцях доступних для людей матеріали з санітарно просвітницької роботи з даного питання. В жіночій консультації БЦРЛ постійно проводиться «Школа відповідального батьківства» для вагітних та членів їх сімей;
  • оснащення закладів первинної медико-санітарної допомоги автотранспортом,медичним інструментарієм,обладнанням, комп’ютерною технікою та засобами зв’язку, забезпечення медичних працівників житлом,створення на базі Білокуракинської ЦРЛ Центру невідкладної хірургічної допомоги і міжрегіонального пологового відділення,формування кабінетів протибольової терапії, маммології, паталогії шийки матки та оснащення їх медичною апаратурою і виробами медичного призначення - придбано 3 квартири для лікарів – 715,0 тис.грн., комп’ютери – 32,8 тис.грн., мікроскоп – 20 тис.грн., концентратор кисню – 35 тис.грн., 2 хірургічні світильники – 83 тис. грн., парафінонагрівач – 4,8 тис.грн., принтер – 2,8 тис.грн., меблі кухонні для пологового відділення – 4 тис.грн. Розпочато процес закупівлі  легкового санітарного автотранспорту за рахунок субвенції з обласного бюджету в кількості  2 одиниць;
  • проведення комплексних робіт з енергозбереження (перехід на твердопаливні котли) - придбано котел перолізний – 45 тис.грн., розроблено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію вбудованої автономної котельної установки поліклініки №2 Білокуракинської ЦРЛ під лабораторію – 40,4 тис.грн.;
  • оновлення медичного обладнання з привабленням медичної організації меценатів - комплекс для ендовідеохірургії – 468380 грн. 73 коп.; світильники для операційної 2 шт. =  82,950 грн.

 

Освіта

Освітня стратегія району у 2016 році була спрямована на забезпечення функціонування і розвиток дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, підвищення якості освітніх послуг з урахуванням демографічної ситуації відповідно до вимог суспільства, стану соціально-економічного розвитку,  запитів громадян і потреб держави та району.

У Білокуракинському районі функціонувало 14 дошкільних навчальних закладів, 9 із них з короткотривалим режимом перебування, які відвідували 484 дітей. Рішенням сесії Білокуракинської районної ради від 11.11.2016  за №14/2 створено на базі Шапарської ЗОШ І-ІІ ступенів   ДНЗ «Вишиванка».

Всього у 2016-2017  навчальному році функціонує  18 загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчається 1727 дітей. У 2016 році отримали свідоцтво про базову загальну середню освіту 153 випускники 9-их класів шкіл району, у тому числі 4 учні – екстерни, атестат про повну загальну середню освіту отримали 156 одинадцятикласників, у тому числі 10 учнів, що навчалися за екстернатною формою. Нагороджені Золотою медаллю 2 учні, Срібною – 5 випускників 11-их класів. На виконання  рішення  сесії Білокуракинської   районної ради від 29.08.2016 року №12/2 з 1 вересня призупинено діяльність  Коноплянівської загальноосвітньої школи    І-ІІ ступенів Білокуракинської районної ради Луганської області. 

Збережено мережу позашкільних закладів. У Будинку дитячої та юнацької творчості  працювало 25 гуртків, у яких займалося 317 дітей, у дитячо-юнацькій спортивній школі у 16 секціях займалося  256 вихованців.

Рік 2016-й став роком реалізації соціально-значущих проектів для закладів освіти району. Зокрема: це придбання   двох шкільних автобусів.

Важливим є і здійснення капітальних ремонтів. За програмою Дитячого фонду  ООН  ЮНІСЕФ замінено 105 вікон та відремонтовано санітарні вузли другого поверху  Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, проведено ремонт мережі водопостачання.  За урядовою програмою замінено  ще 100 вікон у цьому закладі.     У Лозно-Олександрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено роботи по заміні 113 вікон на металопластикові.   За програмою Міжнародної Організації з Міграції, за співфінансування з місцевим бюджетом (400 тис. грн.) проведено  капітальний ремонт окремих приміщень Білокуракинського Будинку дитячої та юнацької творчості.

Пріоритетним  у 2016 році стало створення умов для організації якісного харчування школярів. Зокрема, для учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій з 1 вересня було збільшено вартість шкільних обідів до 8 грн., для шкільних їдалень  придбано  холодильне обладнання, електроплити, мийки,  меблі, кухонне обладнання, посуд, водонагрівачі. 

Для загальноосвітніх шкіл придбано  шкільні меблі, у тому числі і для  пришкільного  інтернату Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 закуплено меблі та постільну білизну. 

Значно покращився комп’ютерний парк загальноосвітніх шкіл: було придбано комп’ютерні класи для Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та  Просторівської ЗОШ І-ІІІ ст., поставлено персональні комп’ютери для Луб’янської та Тимошанської  загальноосвітніх шкіл  І-ІІ ступенів, ДНЗ «Зірочка», придбано принтери, проектори, багатофункціональні пристрої, телевізори; поставлено комп’ютерний клас для Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  з Китайської Народної Республіки.

Зверталася увага  і   на  створення умов для розвитку фізичної культури та спорту. Придбано спортивну форму для 9 закладів та спортивний інвентар для всіх шкіл. Проведено районну військово-патріотичну спортивну гру «Сокіл» («Джура»). Білокуракинська ЗОШ І-ІІІ ступенів№1, Павлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Просторівська ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ «Берізка» як активні учасники навчальних тренінгів «Ігротека та психосоціальні заняття з дітьми та батьками. Рух. Ігри. Спорт», які проходили   за сприяння Фонду «Тerre des hommes»,  отримали спортивний інвентар, настільні ігри, художню дитячу літературу, канцелярські товари, а Білокуракинська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 -  принтер та ноутбук.

Протягом 2016 року у систему освіти Білокуракинського району вкладено інвестицій на суму 4834,0 тис. грн., в т.ч. 2322,0 тис. грн.  державного бюджету, 2512,0 тис. грн.  районного бюджету.

Відділом освіти та Комунальною установою «Білокуракинський районний методичний кабінет» проведено ряд заходів з питань національно-патріотичного виховання з учнями, керівниками закладів, вчителями. Особлива увага зверталася на роботу  з молодими педагогами. Створено чотири базових майданчиків з національно-патріотичного виховання  на базі Лозно-Олександрівської  ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олексіївської ЗОШ І-ІІ ступенів, Тимошанської ЗОШ І-ІІ ступенів, ДНЗ «Сонечко».

Досвід  роботи  закладів  освіти району та кращих педагогів   були  висвітлені на Сьомій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти-2016» м.Київ (березень), на Восьмому міжнародному фестивалі педагогічних інновацій м. Черкаси (червень): переможці логопед ДНЗ «Берізка» Візьма Т.М. та учитель інформатики Білокуракинської  ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Вашура О.Г., на Восьмому міжнародному форумі «Інноватика в освіті-2016» м.Київ  (жовтень)  (Диплом І ступеня ДНЗ «Берізка»),  на ІІ обласному форумі закладів освіти «Інноваційно-освітній простір навчальних закладів: науково-практичні досягнення» м.Сєвєродонецьк (листопад), на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Виховання патріотизму дітей та учнівської молоді в українських реаліях: регіональний аспект» (грудень).  У науково-методичному посібнику «Партнерство навчального закладу з родиною та громадою: досвід Луганської області» презентовано результати діяльності педагогічних колективів  Червоноармійської  та   Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олексіївської та  Паньківської ЗОШ І-ІІ ступенів.

 

Культура

Система закладів культури Білокуракинського району складає 60 закладів. З них - 30 клубних установ, 28 бібліотек, дитяча школа мистецтв, районний краєзнавчий музей.

На базі клубних закладів працюють  гуртки, аматорські об’єднання, колективи художньої самодіяльності та клубні формування, у яких займається близько двох тисяч  чоловік. В районі налічується 12 ансамблів. Шість самодіяльні колективи носять звання “народний”.

Основними напрямами роботи відділу культури є: організація та координація діяльності закладів культури, надання методичної та практичної допомоги, розвиток краєзнавчої роботи, збагачення змісту та вдосконалення форм діяльності культурно-масових заходів.

Для підвищення кваліфікації працівників культури району проводяться семінари та наради.

За 2016 рік закладами культури проведено 416 святкових заходи.  В закладах культури Білокуракинського району проводяться дискотеки, молодь грає в шахи, більярд.

За 2016 рік бібліотеками району проведено 845 заходів, обслуговано 105395 читача. Книжковий фонд складає 192782 екземплярів книг. Книговидача складає 212845.

У трьох бібліотеках (районна бібліотека, дитяча бібліотека-філія №1, та Нещеретівська бібліотека-філія) працює Інтернет - центр. Кількість користувачів за 2016 рік відвідування  становить 9800.

На базі районного краєзнавчого музею регулярно проводяться тематичні та оглядові екскурсії. Всього за 2016 рік було проведено 204 екскурсії  на яких було обслуговано 2833 чоловік. Взагалі музей відвідало 5398 чоловік та проведено 26 масових заходів. На 29.12.2016 р. в  районному краєзнавчому музеї налічується 2527 експонати. За 2016 рік до музейних фондів поступило 135 експонати.

Дитяча школа мистецтв має два відділи: фортепіанний та відділ народних інструментів. В школі мистецтв навчається 78 учнів.  У школі мистецтв мають змогу навчатися діти з сіл  району: Нещеретове, Курячівки, Луб’янки, Заїківка та Підгорівки  Старобільського району.

У 2016 році на території Білокуракинського району упорядковано 45 пам’яток історії та 8 монументального мистецтва.

У  2016 році працівники культури району брали участь у обласних фестивалях та  конкурсах а саме: Відкритий обласний молодіжний фестваль- конкурс патріотичної пісні та поезії «Воронцева слобода», обласний фестиваль - конкурс «Байбак фест» селище Мілове, обласний фестиваль української іграшки та гри у м. Кремінне, міжнародний фестиваль-конкурс «Чорноморський бриз» м. Одеса (перше місце) та у чотирьох обласних   виставках-ярмарках.

У 2016   році на обласному конкурсі серед сільських закладів культури наш район був представлений Дем’янівським СБК де зайняли  перше місце.

У 2016 році проведено капітальний ремонт нежитлової будівлі майнового комплексу централізованої бібліотечної системи на суму 662 тис. грн. та виконані поточні ремонти об’єктів культури на 20 тис.грн. , в т.ч. за рахунок коштів державний бюджет - 439,772 тис.грн, місцевого бюджету – 242,228 тис. грн.

У сільських закладах культури створено додаткові клуби за інтересами, музейні кімнати, придбана музична апаратура для 14 закладів культури на суму понад 325 тис.грн. за рахунок районного, сільських та селищних бюджетів.

 

Фізична культура і спорт

У 2016 році  в районі намітились  позитивні тенденції  розвитку фізичного виховання і спорту в частині організаційного та матеріально-технічного забезпечення. З метою забезпечення доступу широких верств населення до занять масовим спортом збільшилась на 67% кількість змагань проведених  на території сільських та селищних рад серед населення різного віку ( в 2015 році  – 30 змагань,  в 2016 році  –  50 змагань). А для забезпечення підготовки та участі збірних команд району в обласних  змаганнях серед школярів, ветеранів та колективів фізичної культури були задіяні різні ресурси і це допомогло покращити досягнення на обласних змаганнях  серед яких: фінал  обласних змагань  з футзалу серед дівчат смт. Новопсков  –   2  місце; фінал  обласних змагань  з футзалу серед дівчат, смт. Білокуракине  – 3 місце; фінал Чемпіонату Луганської області з баскетболу серед юнаків 2001-2002 р.н., м. Северодонецьк – 4 місце; фінал фізкультурно-патріотичного фестивалю «Козацький гарт» м. Кремінна – 2 місце; фінал обласного спортивно-масового заходу «Олімпійське лелеченя» м. Кремінна – 4 місце; Чемпіонат Луганської області з гирьового спорту смт.Новопсков – 3 місце; Чемпіонат Луганської області з легкої атлетики м.Кремінна – 4 місце; обласні ігри школярів з шахів м.Кремінна – 4 місце; збірна команда району  приймала участь в  чемпіонаті Луганської області з футболу серед  аматорських команд де зайняли 7 місце. Всього прийняли участь в 50 обласних змаганнях.

В 2016 році на розвиток фізичної культури та спорту в районі було закуплено спортивного інвентарю:

  • відділ освіти на суму 253 тис.грн.  (м’ячі, мати, тенісні столи за рахунок дитячого фонду «Юнісеф»);
  • Білокуракинська селищна рада (ОТГ) на суму 83 тис.грн. (спортивна форма, сітки на ворота, м’ячі і тенісний стіл на стадіон «Здоров’я» за рахунок селищного бюджету);
  • Лозно – Олександрівська селищна рада на суму 110,5 тис.грн. (спортивно - оздоровчий майданчик за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та селищного бюджету).

Придбання інвентарю дало змогу залучити до занять фізичною культурою і спортом більшої кількості дітей, молоді та інших категорій населення.

 

Створення умов соціалізації сім’ї та молоді

Станом на 01.01.2017 р. на первинному обліку служби у справах дітей БРДА перебуває 32 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 14 - дітей-сиріт, 18 – дітей, батьківського піклування. З  них 24 дитини знаходяться під опікою /піклуванням родичів, 5 дітей виховуються в прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу,  3 – перебувають в державних закладах (з яких 2 є інвалідами, 1 – дитина до 3-х років). Також, на території Білокуракинського району проживає 4 дітей вказаних категорій, які мають статус переміщених осіб з тимчасово-окупованих територій. 

На сьогодні на території Білокуракинського району функціонують:

  • 1 дитячий будинок сімейного типу (Подгайко), у якому виховується 9 дітей-вихованців, позбавлених батьківського піклування;
  • 5 прийомних сімей, у яких виховується 9 дітей , в тому числі 1 родина, переселена з тимчасово окупованої території, у якій виховується 2 прийомних дітей, з яких 1 є повнолітньою).

Протягом 2016 року на первинний облік служби було поставлено 7 дітей, з яких 3 залишилися сиротами, 4 – позбавленими батьківського піклування. Усім дітям своєчасно було надано відповідний статус, з них 6 дітей влаштовано під опіку/піклування до родичів, 1 малолітня дитина, відібрана у матері без позбавлення її батьківських прав,  влаштована до Луганського обласного будинку дитини № 2. В липні звітного року ДБСТ Подгайко було поповнено 1 малолітньою дитиною, позбавленою батьківського піклування.

Протягом звітного періоду на території Білокуракинського району службою було здійснено 57 рейдів щодо виявлення та вилучення з громадських місць дітей, які бродяжать та жебракують, відвідання дітей у сім’ях, де батьки неналежно виконують батьківські обов’язки. У ході рейдів перевірено умови утримання та виховання 213 дітей, фактів жебракування та бродяжництва дітей не виявлено.

Ініційовано притягнення 15 осіб (батьків дітей) до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. 

Рівень охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби, сімейними  формами становить 90,6%.