Прес-центр14 липня 2020, 10:07

Проект “Впровадження нових форм співпраці влади та громадських організацій на місцевому рівні” запрошує громади

Спілка “Громадські ініціативи України” за підтримки National Endowment for Democracy (NED)  розпочинає реалізацію річного  проекту «Впровадження нових форм співпраці влади та громадських організацій на місцевому рівні». Основна   мета   проекту – ініціювати в 8 пілотних громадах побудову системної співпраці  між органами місцевого самоврядування та неурядовими  організаціями. 

Однією з найбільш успішних реформ проведених в Україні з 2014 року є реформа з децентралізації. Завдяки цій реформі органи місцевого самоврядування на рівні ОТГ отримали  значно більші кошти та повноваження. Одним з викликів, з якими стикаються молоді громади, є налагодження партнерських стосунків із громадськими організаціями та ініціативними групами. Адже в кожній громаді існує цілий пласт активних людей, які проявляють себе у волонтерських та сусідських ініціативах. Тож, завданням проекту є спільний пошук шляхів  співпраці з громадськими організаціями та залучення їх до вирішення місцевих проблем або надання послуг членам громади. 

Хоч на даний час в Україні не існує загальноприйнятої моделі взаємодії місцевого самоврядування і громадських організацій, однак, такі моделі існують в європейському досвіді та  успішно тестуються в окремих українських  містах і об’єднаних громадах. Якщо ви хотіли б бути в авангарді змін і перейняти кращий європейський досвід в цьому напрямі,   запрошуємо до участі –  на нас чекає спільна цікава робота.  

В рамках проекту Спілка “Громадські ініціативи України”  у співпраці з місцевими громадами розробитить та впровадить у вибраних  громадах місцеві програми підтримки громадянського суспільства, які включатимуть в себе дієві механізми співпраці  органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями та ініціативними групами. Це допоможе зміцнити співпрацю і підвищити ефективність використання ресурсів.

Проект складається з навчального компоненту, спільної роботи над локальними програмами розвитку громадянського суспільства в ОТГ та менторського супроводу впровадження змін в громадах. Також буде проведена серія інтеграційних заходів для поглиблення співпраці і обміну досвідом.

Виконавці проекту

Спілка «Громадські ініціативи України» об’єднує 25 громадських організацій з різних регіонів України і має більш як 10-річний досвід у розвитку та підтримці громадських ініціатив на локальному рівні.

Спілка володіє власними розробками тренінгових курсів, що спрямовані на розвиток громадянської освіти та громадської активності, втілення в життя різного роду інструментів участі у співпраці з органами місцевого самоврядування та підтримки організаційного розвитку громадських організацій.

Як взяти участь?

До участі в проекті запрошуються сільські, селищні, міські ОТГ із усіх регіонів України.

Для подачі заявки на участь необхідно заповнити форму, яка є у додатку , підписати та до 20 липня  2020 року  надіслати на електронні адреси:   та   , вказавши у темі листа «Назва ОТГ – заявка Нові форми співпраці влади та ГО» 

Відбір ОТГ до участі в проекті грунтуватиметься на принципах прозорості, конкурентності та здійснюватиметься  у два етапі: оцінювання заявок і співбесіди з представниками громад, які пройшли попередній відбір.

Результати відбору будуть  оприлюднені  на  сайті ngonetwork.org.ua та фейсбук сторінці facebook.com/ngonetwork.org.ua Спілки «Громадські ініціативи України», на початку серпня 2020 року.

Запитання присилайте на електронну адресу  centre.initiative@gmail.com.

Також консультацію можна отримати за телефоном +38 (063) 478-55-62. Павло Пущенко