Прес-центр26 квітня 2017, 17:04

Пожежі на відкритій території та в екосистемах

Весна уже в повному розпалі – повсюди з’явилася зелена трава, листя на деревах та квіти. Однак, не зважаючи на це, пожежі у екосистемах продовжуються. Часто їх площа доходить до кількох гектарів.

Так, з початку квітня  на відкритих територіях Білокуракинщини вже виникло 10 пожеж, де горіли суха трава та очерет, 1 – пожежа лісового масиву. Загалом за 2 тижні у Білокуракинському районі вигоріли близько 12 га сухої трави.

Подібні пожежі часто стають наслідком недбалості громадян. Окрім недопалків та не загашених сірників, що провокують займання сухостою та горючого сміття, нерідко пожежі виникають через залишені без нагляду багаття. Саме зараз, коли повітря прогрілося, населення району частіше вибирається на природу, на пікніки. Подібний відпочинок рідко проходить без приготування м’ясних та овочевих продуктів на відкритому вогні. На жаль, часто відпочиваючі нехтують або просто не знають основних правил безпечного розведення багаття.

Тож, аби під час пікніку не виникло несподіваної пожежі:

  • перед розпаленням вогню очистіть від трави, гілок, хвойних голок та шишок місце, де буде встановлено мангал, барбекю або розташовано вогнище – діаметр очищеного місця має бути не менше 1 кв. м;
  • якщо ви розпалюєте багаття на землі, викопайте неглибоку ямку та обкладіть її камінням, щоб обмежити доступ вітру до розжарених дров та вугілля й попередити розповсюдження вогню;
  • після розведення вогню не залишайте його без нагляду;
  • не залишайте біля багаття малих дітей;
  • не дозволяйте малим дітям гратися із сірниками та запальничками;
  • по закінченні пікніка залийте його водою або засипте землею чи піском;
  • не йдіть від багаття до того часу, поки бачите дим або пару – це означає, що вогонь ще горить.

Окрім того, не лишайте після себе сміття, особливо горюче – зберіть всі залишки «свята» у пакети та викиньте у найближчий сміттєзбірник. Таким чином ви не лише залишите ліс або парк чистим, але й вбережете його від несподіваного займання.

Дотримання цих простих правил дасть вам змогу відпочити без інцидентів та врятує лісопарк від пожежі.

Будьте уважними, обачними та завбачливими, оскільки одна пожежа може знищити ваше улюблене місце для відпочинку.

 

 

Інспектор ППП-79 ГУ ДСНС
України у Луганській області
В.О. Догадайло