Прес-центр11 листопада 2020, 09:11

Переважне право Орендаря на поновлення договору оренди на новий строк не створює для Орендодавця обов’язку його укладати в разі не досягнення згоди щодо істотних умов договору.

Відповідно  до статті 33. Закону України «Про оренду землі» після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк.

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов’язаний повідомити про це орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніш як за один місяць до закінчення строку дії договору оренди землі. У разі смерті орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов’язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом одного місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку.

До листа-повідомлення про укладення договору оренди землі на новий строк орендар додає проект договору.

При укладенні договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Орендодавець у місячний строк розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом договору оренди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і в разі відсутності заперечень укладає договір оренди.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є:

об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

дата укладення та строк дії договору оренди;

орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

За наявності заперечень орендодавця щодо укладення договору оренди землі на новий строк орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

У разі смерті орендодавця перебіг строків, визначених частинами другою і п’ятою цієї статті, зупиняється до моменту повідомлення орендаря про перехід права власності на земельну ділянку.

З дня, коли орендарю стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку до спадкоємця або територіальної громади, перебіг зазначених строків продовжується з урахуванням строку, що минув до їх зупинення.

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні нового договору оренди землі можуть бути оскаржені в суді.

Проте переважне право орендаря на продовження договору оренди НЕ є абсолютним про це зазначено постанові ВС/КЦС у справі № 625/166/18 від 18.04.2019р.

В своїй постанові КЦС вказав, що наймач, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору найму на новий строк, зобов'язаний повідомити про це наймодавця до спливу строку договору найму у строк, встановлений договором, а якщо він не встановлений договором, - в розумний строк.

Умови договору найму на новий строк встановлюються за домовленістю сторін. У разі недосягнення домовленості щодо плати та інших умов договору переважне право наймача на укладення договору припиняється.

Отже,   після одержання  від Орендаря   листа-повідомлення з проектом договору оренди Орендодавцю необхідно  у місячний строк  перевірити  його на відповідність вимогам закону, узгодити  з Орендарем (за необхідності) істотні умови договору що стосуються:

об’єкту оренди - кадастровий номер земельної ділянки, місце розташування та розмір земельної ділянки;

дати укладення та строку  дії договору оренди;

орендної  плати - розмір, порядок  індексації, спосіб та умови розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

В разі відсутності заперечень укласти  договір оренди на новий строк.

За наявності заперечень щодо укладення договору оренди землі на новий строк направити орендарю лист-повідомлення  про прийняте рішення.

Враховуючи  нормативно правові акти та судову практику можна дійти висновку, що переважне право Орендаря на поновлення договору оренди на новий строк не створює для  Орендодавця обов’язку його укладати в разі не досягнення згоди щодо істотних умов договору.

При цьому обов’язком  з боку Орендодавця є  дотримання місячного терміну для  направлення  Орендарю листа - відповіді про прийняте рішення з дня одержання від Орендаря пропозиції та проекту  договору.

 

 «Білокуракинське бюро правової допомоги»

Старобільського місцевого центру з надання безоплатної

вторинної  правової допомоги