Прес-центр17 липня 2018, 12:07

Патронатна сім'я - нова форма сімейного виховання

В Україні запроваджена нова форма сімейного виховання дітей, якою передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» затверджено Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, який визначає механізм створення та організації діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в такій сім’ї.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Вищезазначеною постановою також затверджено Типовий договір про патронат над дитиною і Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні  житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Вихователь повинен в обов’язковому порядку проходити спеціальний курс підготовки,і тільки на основі пройденого навчання може виконувати обов’язки патронатного вихователя.

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя та оплата послуг із здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення) призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю до дня її вибуття з сім’ї та поновлюється у разі наступного влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя. Грошове забезпечення на місяць становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб та соціальна допомога на кожну дитину відповідно віку, яка становить два прожиткових мінімуми. Патронатний вихователь з членами своєї сім’ї повинні зробити все, щоб по максимуму абстрагувати дитину від складних життєвих обставин, які склалися в її житті та допомогти мобілізувати психологічний стан.

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини району, що готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування, та потребують тимчасової підтримки.

Про більш детальну інформацію про сімейний патронат Ви зможете дізнатися, звернувшись до служби у справах дітей Білокуракинської райдержадміністрації за адресою: смт. Білокуракине, пл. Шевченка, 6, каб. 4, тел. (06462) 22608 або Білокуракинського районного центу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Історична, 47, смт. Білокуракине.

 

Служба у справах дітей
Білокуракинської райдержадміністарції