Прес-центр25 травня 2017, 15:05

Патронатна сім’я

«Дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові, розуміння»

                                                                                          Конвенція ООН Про права дитини

 

Ні для кого не секрет, що діти повинні зростати в рідній сім’ї, з мамою і татом. Адже саме сім’я є тим природним середовищем, де відбувається розвиток особистості дитини, а батьки – це першовихователі, які турбуються про здоров’я, духовний та моральний розвиток своїх нащадків, передають свій досвід взаємодії з людьми та природою, готують дітей до самостійного життя та праці. Та буває так, що життя дітей в сім’ї стає нестерпним, буває більше схожим на повну бездоглядність або й на суцільне насильство. Причин, які призводять сім’ю до складних життєвих обставин і не унеможливлюють проживання у ній дитини – безліч. Тоді постає питання про вилучення дитини з біологічної сім’ї.

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства. Однак останніми роками змінилися пріоритети державної політики. На сьогодні існують такі форми виховання для дітей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Але є категорія дітей, які, згідно юридичних підстав, не можуть виховуватися в таких родинах, тому що вилучені із сім’ї без позбавлення їх батьків батьківських прав. На даний час в Україні заповаджена нова форма виховання для таких дітей – патронатна сім’я. Саме з метою забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення в сім’ю, створюються сім’ї патронатних вихователів. Патронатна сім’я дає дитині можливість уникнути потрапляння до державних інтернатних закладів, а також оптимально поєднує сімейне виховання та високий професійний рівень супроводу дитини до прийняття рішення про постійне її влаштування. Крім цього, послуга патронату, в першу чергу, спрямована на підтримку сімей, які знаходяться у складних життєвих обставинах, а, отже, для збереження родини для дитини.

Патронатна сім’я утворюється з метою термінової допомоги для дітей, які потрапили в кризову ситуацію. Діяльність сімей патронатних вихователів дає можливість уникнути рішення щодо позбавлення батьківських прав тих батьків, яким була потрібна допомога у налагодженні життя. Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин. Поки дитина перебуває у патронатній родині, соціальні працівники працюють з її рідною родиною для усунення складних життєвих обставин, що призвели до вилучення дітей: наприклад, дають рекомендації щодо приведення в належний стан помешкання, допомагають з працевлаштуванням (в разі потреби), працюють із залежними, якщо є бажання батьків змінитися тощо. За час перебування в патронатній родині визначається подальша доля дитини: чи вона повернеться до рідних, коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, а якщо не вдається дійти позитивного результату у разі неспроможності батьків далі виконувати свої функції, то їй знайдуть нову люблячу сім’ю. Пріоритетом є повернення дитини назад у рідну сім’ю.

Патронатний-вихователь – це спеціально підготовлена людина, яка на договірній  основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім'ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров'я під час перебування. Сім'я патронатного вихователя – це подружжя в якому один із членів на професійній основі виконує обов'язки патронатного вихователя. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) та від 35 до 65 років (для чоловіків), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов'язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки (навчання проходить після виявлення бажання бути патронатною сім'єю); відповідають іншим вимогам. Патронат — це робота, яку держава готова оплачувати. Створити сім’ю патронатного вихователя – це не тільки можливість врятувати чиюсь сім’ю, але й можливість вирішення проблеми власного працевлаштування з достойною грошовою винагородою. Патронатний вихователь за свою роботу, яку виконує за договором, отримує грошове забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Також патронатний вихователь отримує соціальну допомогу на кожну влаштовану в сім’ю дитину у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідно віку на місяць. Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб. У період між влаштуваннями дітей патронатний вихователь отримує півтора прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

Громадян, яких зацікавила інформація про створення панронатної сім’ї, просимо звертатись за адресою смт Білокуракине,  площа Шевченка,6, приміщення Білокуракинської районної державної адміністрації, служба у справах дітей райдержадміністрації каб.4, тел.  (06462)2-26-08; смт Білокуракине, вул. Історична,47, Білокуракинський районний центр соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді, (06462)2-17-05.