Прес-центр27 травня 2020, 13:05

Необхідно сформувати ефективну політику сільського розвитку на рівні району.

В цьому році державна політика у сфері АПК, передусім, спрямована на підтримку дрібних фермерських господарств. На цьому наголосив в.о голови райдержадміністрації Сергій Щебетенко на нараді з сільгоспвиробниками  району та головами сільських і селищних рад. «Сьогодні Уряд сприяє розширенню використання бюджетних коштів, спрямованих на державну підтримку тваринництва та розвиток  фермерських господарств», — підкреслив він. В 2019 році завдяки державній підтримці сільськогосподарські підприємства району отримали компенсацію за придбання техніки вітчизняного виробництва близько 0,8 млн. грн., 14 фермерських господарств отримали більше 600 тис. грн. – субсидії на розвиток фермерських господарств. На розвиток тваринництва  господарства всіх форм власності отримали дотацію понад 1,5 млн.грн., з них за збереження та вирощування молодняку великої рогатої худоби в особистих домогосподарствах – 1,3 млн.грн.

У 2020 році вже прийняли зміни до  Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, згідно яких встановлено напрямки виплати спеціальної бюджетної дотації, зокрема дотація на бджолосім’ї, часткова компенсація придбання племінного поголів’я тварин та бджолосімей, будівництва та реконструкція тваринницьких приміщень і зерносховищ.

Для підтримки фермерських господарств та сімейних ферм  також планується державна підтримка, в тому числі -  спеціальна дотація за утримання корів молочного напряму  продуктивності. Господарствам, у власності котрих перебуває від п’яти до двадцяти п’яти корів (ідентифіковані відповідно до законодавства), на безповоротній основі надаватиметься дотація у розмірі 5 тисяч гривень за одну голову. Сергій  Щебетенко зазначив, що держава зацікавлена у розвитку дрібних сільськогосподарських виробників, особливо тих, що займаються тваринництвом.  Сьогодні,  на жаль, маємо негативну тенденцію зі зменшення поголів’я великої рогатої худоби.

Ще один запланований напрямок - субсидія для провадження сільськогосподарської діяльності для новостворених фермерських господарств. Сергій Вікторович закликав представників органів місцевого самоврядування, в рамках цільових програм провести роз’яснювальну роботу з населенням, фермерськими господарствами, сімейними фермами та своєчасно подавати до Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації необхідні документи для участі у державних програмах підтримки.
«Чим активнішими будуть наші аграрії, тим більше коштів буде спрямовано на наш район», — наголосив очільник райдержадміністрації.

Підсумовуючи  нараду,  С.Щебетенко зазначив - «Сьогодні  органи державної влади та місцевого самоуправління повинні  допомогти фермерським господарствам і фізичним особам здійснювати сільськогосподарську діяльність та  розуміти, що в громадах необхідно сформувати ефективну політику сільського господарства. Аграрії, в тому числі дрібні - це основа економічного добробуту нашого району, зайнятість населення та наповнення бюджету».