Прес-центр20 квітня 2018, 14:04

Необхідно дотримуватись вимог Правил охорони електричних мереж суб’єктами господарювання та населенням

З метою недопущення нещасних випадків з населенням та забезпечення надійного енергопостачання нашого регіону звертаємось до населення неухильно дотримуватись Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року №209.

Для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж 6-10/0,4кВ, забезпечення їх збереження та дотримання вимог техніки безпеки встановлюються охоронні зони вздовж повітряних ліній: при напрузі до 1000 В –2 м від крайніх проводів; до 20 кВ – 10 м; від кабельних ліній –1 м з обох  сторін; від огорожі по периметру трансформаторної підстанції та розподільчих пунктів по 3 м, від ПЛ –35-110 кВ відповідно 15-30 м.

Пошкодження ліній електропередач від наїзду транспортних засобів, обриву проводів вантажопідйомними механізмами, втручання в устаткування сторонніх осіб призводить до тривалого аварійного відключення споживачів, складає загрозу ураження дією електричного струму людей та тварин, а також донедовідпуску електроенергії споживачам.

Забороняється в охоронних зонах повітряних, кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів:

  • наближатись до діючого електрообладнання на неприпустимі відстані та втручатись у його роботу;
  • виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або призвести до нещасних випадків;
  • будувати будь-які будівлі та споруди, прокладати дороги, проводити вибухові роботи та розробляти кар’єри, проводити будівельні, земельні, монтажні та ремонтні роботи, валення та насадження дерев, влаштовувати майданчики для ігор;
  • проводити вантажно-розвантажувальні роботи автокранами та іншими машинами висотою більше 4,5 м, а також влаштовувати проїзди цих машин поза дорогами під проводами ліній електропередачі;
  • розводити вогонь, влаштовувати звалища;
  • проводити будь-які роботи, у тому числі, сільськогосподарські, у межах земельних ділянок, що відведені під опори ліній електропередачі (від 1 до 3 м біля опори, залежно від напруги лінії);
  • рибалити, збирати рослини, влаштовувати водопої.

Роботи в охоронних зонах електричних мереж можуть виконуватись тільки з письмового дозволу електропередавальної організації.

Електромережі є об’єктом підвищеної небезпеки, особливо під час стихійних явищ, коли зростає вірогідність їх пошкодження.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ! Не підходьте до обірваних дротів струмових частин ближче, ніж за 8 метрів. Батьки і вчителі, проводьте навчання дітей правил електробезпеки, не відпускайте їх самостійно в період стихійних явищ, а також після їх наслідків.

 

Старобільське відділення інспекції
Держенергонагляду у Луганській області