Прес-центр15 березня 2021, 18:03

«На сьогодні держава вимагає від регіонів – користуватись її фінансовими можливостями для розвитку» – Олексій Чернишов перевірив, як на Луганщині модернізуються лікарні

В рамках проєкту «Emergency» за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, були капітально відремонтовані п’ять приймальних відділень опорних лікарень Луганщини. Зокрема, у КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня», яке в рамках робочої поїздки оглянув Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Він також ознайомився із технічним забезпеченням нещодавно відкритого відділення невідкладної медичної допомоги, спеціально для якого придбано комп’ютерну систему Optima CT 540.

«По країні для кожного приймального відділення за різними програмами замовляють по 10 одиниць обладнання, а не один апарат КТ. Треба вимагати та отримувати від МОЗ інше обладнання», – звернувся до очільника області Олексій Чернишов.

Міністр також поцікавився станом укладання угод із НСЗУ.

Як повідомила директор КПП «Старобільська багатопрофільна лікарня» Галина Горбаченко,у складі КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня» функціонують кардіологічне, терапевтичне, хірургічне, пологове, гінекологічне, травматологічне, урологічне, неврологічне офтальмологічне, ЛОР, інфекційне та відділення інтенсивної терапії.  Нещодавно лікарня подала заяви на шість нових пакетів медичних послуг, тож у поточному році їх підпишуть 20 та отримають фінансування у сумі близько 112,0 млн грн.

Після ознайомлення із роботою відділення невідкладної медичної допомоги Старобільської лікарні, очільник Луганщини Сергій Гайдай презентував Олексію Чернишову результати реконструкції інших чотирьох опорних медичних закладів: Біловодської, Сватівської та Лисичанської багатопрофільних лікарень, а також Рубіжанської центральної міської лікарні.

Він зазначив, що для сватівської, лисичанської та рубіжанської лікарень придбані сучасні рентген-апарати, а міські медичні заклади – найближчим часом отримають ще й ангеографи, приміщення під них вже облаштовані. Роботи обійшлися майже в 40 мільйонів гривень.

Міністр наголосив на необхідності збільшення бюджетів на осучаснення медицини вторинного  рівня: «На сьогодні держава вимагає від регіонів – користуватись її фінансовими можливостями для розвитку. Зрозуміло, що вам потрібна термомодернізація, яка знизить затрати енергії вдвічі. Подавайте заявку», – звернувся він до директора КПП «Старобільська багатопрофільна лікарня» Галини Горбаченко.