Прес-центр8 серпня 2018, 10:08

Коли важлива кожна секунда

Можна привести десятки випадків, коли причиною трагічних подій виявилося незнання, здавалося б, простих речей: як викликати пожежну охорону, що робити, помітивши невелике вогнище горіння, як допомогти людям, що потрапили в лихо. У зв'язку з цим приведемо короткі рекомендації.

При виникненні пожежі перший, хто її помітить, повинний негайно повідомити в найближчу пожежну частину за телефонами 101, 2-13-30, 9-31-01. При цьому необхідно точно вказати місце пожежі і назвати своє прізвище, домашню адресу та номер телефону.

Про пожежу необхідно негайно повідомити сусідів (у нічний час обов'язково розбудити їх). Після повідомлення про пожежу варто приступити до її гасіння наявними під руками засобами (вогнегасниками, водою з відра, піском і т.п.).

При пожежі, насамперед, треба пам'ятати про евакуацію людей, про порятунок хворих, старих і дітей, що знаходяться в палаючому приміщенні.

Якщо зайнялася електропроводка, треба обов'язково відключити електропостачання. Через те, що приплив свіжого повітря в палаючому приміщенні сприяє активізації горіння, а через відкриті прорізи вогонь може легко проникнути в сусідні кімнати, ні в якому разі не можна створювати в приміщенні протяги, розкривати вікна і двері, вибивати шибки.

Там, де під час пожежі може виявитися багато людей, повинні бути створені всі умови для їхньої безперешкодної евакуації. Варто пам'ятати, що недостатня кількість евакуаційних виходів, їх захаращення можуть створити серйозні труднощі при виході людей із приміщення під час пожежі.

Успіх боротьби з пожежами залежить від того, наскільки забезпечені приміщення засобами пожежогасіння. До них відносяться: бочки з водою і відра, шухляди з піском, вогнегасники, внутрішні пожежні крани, а також багри, ломи, сокири, драбини і т.п. Ці засоби варто зберігати завжди в повній справності і готовності до дії, а люди повинні вміти ними користуватися.

А також застерігаємо всіх громадян не здійснювати хибних викликів, адже в справі вогнеборців важлива кожна хвилина.

А.І. Тєльнов
Заступник начальника Білокуракинського МРВ
ГУ ДСНС України у Луганській області
підполковник служби цивільного захисту