Прес-центр1 жовтня 2018, 14:10

Інформація щодо оздоровлення учасників АТО

Держава гарантує учасникам бойових дій (в тому числі АТО) та інвалідам війни право на безоплатне санаторно-курортне лікування, яке забезпечується відповідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Щоб стати на облік для забезпечення санаторно-курортною путівкою необхідно подати до управління соціального захисту населення Білокуракинської РДА заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію посвідчення УБД або інваліда війни, копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань в районах проведення АТО (при повторному зверненні лише заяву та медичну довідку за формою 070/о.)

Постановою КМУ №110 від 1 березня 2017 року були затверджені зміни в системі забезпечення санаторно-курортними путівками, відповідно до яких УБД та інваліди війни отримали право вибирати заклад санаторно-курортного лікування самостійно.

Якщо обраний заклад відповідає вимогам, встановленим наказом №597 від 27.04.2018 року «Про затвердження вимог до суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації та форми акта наданих послуг із психологічної реабілітації за рахунок бюджетних коштів», та готовий прийняти учасника АТО, що підтверджується письмовою згодою закладу, то між управлінням соцзахисту, особою та адміністрацією санаторію укладається тристоронній договір про отримання путівки та надання лікування.

Гранична вартість путівки, на яку можуть розраховувати ветерани війни (в тому числі АТО) при виборі санаторію визначається щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном. На 2018 рік затверджено граничну вартість путівки для учасника АТО в сумі 8 186 грн.

Термін перебування в санаторії складає 18 днів. В путівку має бути включене проживання, триразове харчування, лікувально-діагностичні процедури. Перелік послуг може різнитися залежно від санаторію.

За бажанням особи, їй можуть бути надані додаткові послуги за умови додаткової оплати послуг за рахунок власних коштів. Орієнтовний перелік платних послуг − басейн, сауна, тощо.

Після закінчення санаторно-курортного лікування, при вибутті з санаторію потрібно не забути отримати акт наданих послуг та зворотній талон від путівки. Ці документи передаються до управління соцзахисту і є підтвердженням отримання послуг, що є необхідними для проведення розрахунку з санаторієм.

Оплата путівок здійснюється управлінням соцзахисту шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортному закладу за надані послуги відповідно до укладеного договору.

Управління соціального захисту населення не забезпечує санаторно-курортними путівками осіб, яві відносяться до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. №446.

Для детальнішої інформації та постановки на чергу необхідно звернутися до УСЗН Білокуракинської РДА за адресою: пл.Шевченка, 2а, смт.Білокуракине (4 кабінет) за телефоном 2-20-51.