Прес-центр16 грудня 2020, 11:12

Білокуракинське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Луганській області повідомляє наступне.

Умови отримання соціальної підтримки на період обмежувальних заходів, з метою запобігання поширенню COVID - 19

04 грудня ВРУ  прийнято Закону №4429 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом Sars-cov-2».

 Умови для отримання допомоги працівниками

Фізособа отримає таку допомогу, якщо вона є найманим працівником юрособи або ФОП, у яких станом на 31 жовтня 2020 року основний КВЕД, вказаний в їхніх реєстраційних відомостях, відповідає тим кодам, які визначить Кабмін у переліку видів економічної діяльності.

За інормацією від Мінцифри, такими КВЕДами будуть:

47 – Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами.
55 – Тимчасове розміщування.
56 – Діяльність із забезпечення стравами та напоями.
59.14 – Демонстрація кінофільмів.
90 – Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг.
93 – Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг.

Для цього працівник подаватиме заяву через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія», вказуючи прізвище, ініціали, податковий номер, адресу місця проживання та номер банківського рахунку для виплати одноразової матеріальної допомоги за стандартом IBAN. Потрібно буде також підтверджувати свою відповідність умовам виплати допомоги.

 Яким працівникам, застрахованим особам, допомогу не надаватимуть? 

1. Якщо на дату звернення працівника за допомогою його роботодавець не нарахував ЄСВ за третій квартал 2020 року.

2. Якщо роботодавець працівника, тобто юрособа або ФОП станом на 31 жовтня 2020 року має основний КВЕД не із визначеного Кабміном переліку видів економічної діяльності.

3. Якщо працівник є сумісником або якщо середня заробітна плата працівника протягом усіх місяців третього кварталу 2020 року перевищує 30 тисяч гривень на місяць.

 Які вимоги отримання одноразової допомоги ФОПами?

Приватним підприємцям допомога надаватиметься також у розмірі 8000 грн і за певних умов:

якщо їхня діяльність тимчасово обмежується у зв’язку з карантином,
якщо основний вид діяльності за реєстраційними даними станом на 31 жовтня 2020 року відповідає КВЕДам, вказаним у наведеному переліку.
Для отримання допомоги ФОПи також подаватимуть заяви через портал «Дія» за наявності електронного цифрового підпису (ЄЦП).

 Кому з ФОПів не надаватимуть допомогу?

Тим, хто зареєструвався протягом трьох останніх місяців, які передували даті набрання чинності законопроекту , тобто з 1 вересня цього року.

Не надаватимуть допомогу і тим ФОПам, хто на дату набрання чинності закону, сплатили у 2020 році ЄСВ за себе менше ніж за три місяці.

Зрозуміло, що не отримають допомогу і ті ФОПи, чий основний вид діяльності КВЕДу станом на 31 жовтня 2020 року не відповідає кодам, які вказані у переліку видів економічної діяльності.

ФОПам, які є найманими працівниками та ФОП одночасно. А також тим, чия підприємницька діяльність на дату набрання чинності закону за даними Єдиного держреєстру припинена.

 

Відповідальність за недостовірність інформації, наданої для отримання цієї допомоги

Якщо буде виявлено, що для отримання допомоги застрахована особа, тобто працівник і ФОП, надали недостовірні відомості, то повертати доведеться (!!!) подвійну суму допомоги.

Якщо сума не буде повернута, то вона буде стягнена на підставі вимоги Пенсійного фонду про відшкодування одноразової матеріальної допомоги, яка буде виконавчим документом. Відповідні процедури ще має, звичайно, врегулювати кабмін у нормативно-правових документах.