Прес-центр24 вересня 2020, 10:09

Беруть активну участь у програмах розвитку

Дедалі все частіше підприємці Білокуракинського району долучаються до міжнародних програм підтримки для розвитку підприємницької діяльності. Так, якщо в першому конкурсі малих бізнес-грантів на започаткування, відновлення чи розширення мікро, малих та середніх підприємств на підконтрольних уряду України територіях Луганської та Донецької областей, та в окремих районах та містах Запорізької області уздовж узбережжя Азовського моря, за  Програмою ООН із відновлення та розбудови миру за підтримки Європейського Союзу, уряду Королівства Данія та уряду Японії взяло участь лише два підприємці, які отримали майже 350 тис.грн. допомоги на розвиток своєї діяльності, то вже в третьому конкурсі отримали фінансову допомогу чотири аграрні підприємства, на загальну суму близько 770 тис. грн.. для придбання сільськогосподарської техніки та обладнання, а для участі в четвертому – надали заявки 17 осіб, які на даний час  очікують результатів конкурсу. Сподіваємося, що всі вони пройдуть етапи відбору і оцінювання наданих заявок та укладуть угоду про співпрацю з представниками Програми.

Ще одним позитивним прикладом є участь 10 жінок-підприємиць Білокуракинщини у проєкті  «Скорочення гендерної нерівності серед жінок сільського населення шляхом підвищення компетенцій у сфері підприємництва та правосуддя». Проєкт реалізується «АРР Східного Донбасу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». У липні ці жінки взяли участь у дводенному тренінгу на теми: «Права жінок та гендерна рівність», а також «Бізнес-планування - як крок до залучення інвестицій», який проходив у м.Сєвєродонецьк. В рамках тренінгу учасниці ознайомились з конкретними інструментами, які дозволяють підприємницям формувати фінансову бізнес-модель; дізнались про порядок дій при розробці бізнес-планів та відпрацювали отримані навички; навчились направляти всі наявні ресурси, землю, робочу силу, капітал та час для побудови власного бізнесу, а також підвищили обізнаність у питаннях про гендерну рівність. На тренінгу були присутні представники Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації та Ощадбанку. Зараз  ментори проекту активно консультують жінок для залучення додаткових інвестицій на розвиток бізнесу та компетенцій.

22 вересня експертка проекту Лариса Бичкова завітала в смт Білокуракине, де провела особисту зустріч з кожною учасницею проекту. Під час зустрічі були розглянуті характеристики маркетингу, персоналу, матеріально-технічне становище, проаналізовані проблеми в цих напрямках та яким чином досягти запланованих показників, які були намічені. У кожної  учасниці, в результаті зустрічей з ментором, будуть сформовані «Дорожні карти розвитку бізнесу» з висновками, рекомендаціями та плановими показниками.

Наступним етапом реалізації проектів стануть поїздки до Львівської та Дніпропетровської областей, знайомство з успішними практиками жінок-підприємниць та встановлення нових партнерських відносин.