Прес-центр31 липня 2018, 11:07

Аграрії Білокуракинщини реалізовують програми підтримки агропромислового комплексу

За І півріччя 2018 року в сільське господарство району вже залучено з державного бюджету - 262,9 тис. грн., з бюджету області - 25 тис. грн. та 40 тис. грн міжнародної технічної допомоги.

Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Часткова компенсація надається на техніку та обладнання на безповоротній основі у розмірі 25% вартості техніки та обладнання (без урахування ПДВ).

Згідно Постанови КМУ від 1 березня 2017 року №130 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» (зі змінами) у поточному році придбано 3 одиниці техніки на загальну суму 457,8 тис гривень, отримано компенсацію у розмірі 97,9 тис. грн. На даний момент на розгляді щодо отримання часткової компенсації вартості придбаної техніки знаходяться документи на 4 одиниці техніки на суму 592 тис грн. очікувана сума компенсації 123,4 тис. грн.

Дотація за утримання корів.

Згідно Постанови КМУ від 07.02.2018 №107 (зі змінами) «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва» кожне сільськогосподарське підприємство, яке утримує корів, має змогу отримати 1500 гривень дотації за кожну голову. Дотація нараховується в 2 етапи по 750 гривень за кожну голову корови, яка утримувалася на підприємстві станом на 1 січня та 1 липня 2018 року.

Для отримання дотацій до МінАПК звернулося та надало необхідний пакет документів на 220 голів корів одне сільськогосподарське підприємство району. Кошти вже надійшли на рахунок підприємства та використані на розвиток галузі тваринництва.

Відшкодування витрат за установки індивідуального доїння.

В обласному бюджеті також передбачені кошти для підтримки аграріїв.

Згідно «Програми розвитку та підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2020 роки»індивідуальні селянські господарства, які утримують 3 та більше голів корів мають право на отримання часткової компенсації на закупівлю установки індивідуального доїння (УІД) в розмірі 5 тисяч грн. Для отримання компенсації звернулося п’ять родин, які придбали УІД в 2017-2018 роках та отримали відшкодування на загальну суму 25 тис. грн.

Міжнародна технічна допомога.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Європейського Союзу у партнерстві з громадською організацією «Розвиток Волині» провели навчання та надали гранти на самозайнятість населення. Участь в даному проекті прийняли два домогосподарства району, які отримали по 600 євро на розвиток особистого селянського господарства.

Нагадуємо, що в цьому році з державного бюджету на програми підтримки агропромислового розвитку виділили 6,3 млрд. грн. за наступними напрямами:

  • підтримка розвитку фермерських господарств;
  • підтримка галузі тваринництва;
  • фінансова підтримка сільгоспвиробників (відшкодування вартості придбання с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва);
  • надання кредитів фермерським господарствам;
  • фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів.

Для отримання більш детальної інформації щодо умов і переліку необхідних документів, які потрібно подавати для отримання фінансової підтримки за рахунок коштів державного та обласного бюджетів, міжнародної технічної допомоги необхідно звертатися до управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.